2009. március 24., kedd

Megbukott a cseh kormány


Elvesztette kedden a bizalmi szavazást a cseh kormány, ezért Mirek Topolánek kormányfő bejelentette lemondását. Most az államfő nevezhet ki új miniszterelnököt, vagy előre hozott választásokat írhat ki. A döntés kínosan érinti az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehországot, ahol a következő héten tárgyal majd európai vezetőkkel Barack Obama amerikai elnök.

Megbukott a Mirek Topolánek vezette cseh kormány, miután elvesztette a bizalmi szavazást kedden a parlamentben. Az Európai Unió soros elnökségét adó kabinet addig marad a helyén ügyvivő jelleggel, amíg Václav Klaus államfő ki nem nevez egy új miniszterelnököt, vagy előre nem hozza az egyébként a jövő év közepén esedékes parlamenti választást. Ennek megszervezéséhez öt hónapra lenne szükség a cseh választásokat szervező statisztikai hivatal szerint.

A jobbközép kisebbségi kormány ellen 101-en szavaztak a kétszáz tagú törvényhozásban, köztük négy korábban koalíciós képviselő is, aki időközben függetlenné vált. Mirek Topolánek közölte, hogy elfogadja a szavazás eredményét.

"Benyújtom kormányom lemondását Václav Klaus államfőnek. Ezután tárgyalások jönnek egy új kormány megalakításáról" - mondta a szavazás után. Szerinte az államfő a legerősebb párt vezetőjét, vagyis őt fogja ismét megbízni. Hangsúlyozta azonban, hogy amennyiben nem sikerül új kormányt alakítaniuk, akkor a mielőbbi választások mellett állnak ki.

Az ellenzék kezdeményezte

Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt vezetője a bizalmi szavazás után ugyanakkor nem erőltette a kormány távozását. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint a lemondás helyett a kabinet folytathatná a munkát az uniós elnökség végéig. Azt azonban kizárta, hogy pártja belépjen egy szakértői kormányba. Ennek külső támogatásáról viszont hajlandóak tárgyalni, hogy az ország meg tudjon birkózni a globális gazdasági válsággal.

Topolánek már hétfőn leszögezte, hogy elutasítják azt a szociáldemokrata elképzelést, hogy a kormány bizalomvesztés esetén is hatalmon maradjon a cseh uniós elnökség végéig. Hozzátette, hogy nem támogatnak semmiféle hivatalnoki kormányt sem, amely nyíltan vagy közvetve a kommunistáktól függene.

Az Európai Bizottság bizakodik

Jelenleg a Cseh Köztársaság tölti be az Európai Unió soros elnökségét, és a jövő héten Prágába várják Barack Obama amerikai elnököt, aki ott majd európai vezetőkkel találkozik. Topolánek erről azt mondta, hogy a leszavazása mindenképpen gyengíteni fogja az ország tárgyalóképességét és pozícióit.

http://index.hu/kulfold/2009/03/24/megbukott_a_cseh_kormany/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése