2009. március 18., szerda

XVI. Benedek pápa egy hétre Afrikába látogat


A katolikus vallás egyre jobban terjed Afrikában. Szükségük is van a hitre, hiszen az éhezés, a háborúk és a betegségek mindennapi részét képzik az afrikaiak életének. A pápa célja, hogy támaszt nyújtson az embereknek és a politikusokkal tárgyaljon.


Március 17-én kedden délelőtt indult Őszentsége a fekete kontinensre és március 23-án este tér vissza a Vatikánba. A Szent Péter térre látogató zarándokok számára világossá tette, hogy az éhezés, az igazságtalanság és a betegségek áldozataihoz kíván szólni, az afrikai gyermekekhez és felnőttekhez, akiket egyaránt érint az erőszak és a szenvedés.

Indulása előtt találkozott Giorgio Napolitanoval, az olasz köztársasági elnökkel, aki a találkozó után azt mondta, hogy a pápa támaszt és védelmet kíván nyújtani Afrikának.

A Vatikán szerint jelentős mértékben nő a katolikus vallás Afrikában, mivel a megkeresztelt katolikusok 1978-ban a kontinens 12%-át tették ki, ezzel szemben 2006-ban ez az arány már 17% volt, - számolt be a BBC. Közép-Afrikában, ahogy Kelet-, Dél- és Nyugat-Afrikában is a katolikus vallás a legjelentősebb, azonban Észak-Afrikában a mohamedán vallás a legelterjedtebb. Emellett megtalálható még a hinduizmus, a zsidó vallás és a tradícionális afrikai vallás több típusa is.

XVI. Benedek első alkalommal látogat a fekete kontinensre. Útja során két országba tér meg: Kamerunba, majd pedig Angolába, de az egész kontinenst szeretné megszólítani. Elsőként Kamerunba látogat, ahol Yaounde-ban, a fővárosban nagy volt a készülődés, a pápai látogatás előtt a lelkesedés az egész várost belengte. Őszentsége péntekig marad Kamerunban, ez idő alatt találkozik Paul Biyaval, a kameruni elnökkel, továbbá a kameruni püspökökkel, a muszlim közösség képviselőivel és az afrikai püspöki szinódus tanácsának tagjaival, majd ezt követően velük is vacsorázik.

Március 20-án elhagyja Kamerunt és Angolába utazik, ahol találkozik az ország elnökével, José Eduardo dos Santos-szal. Továbbá talákozik még a két egykori portugál gyarmat, Angola és Săo Tomé püspökeivel, akikkel közösen vacsorázik, majd szentmisét is tartanak. Elbeszélget a nők jogait védő katolikus mozgalmak vezetőivel is - számolt be a Magyar Kurír.

http://kitekinto.hu/afrika/2009/03/18/xvi._benedek_papa_egy_hetre_afrikaba_latogat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése