2009. március 12., csütörtök

Elismerte a pápa, hogy hibázott a Williamson-ügyben


Mélyen elszomorító az egyházon belüli ellenségeskedés, amit a Williamson-ügy szított - írta XVI. Benedek pápa csütörtökön megjelent levelében, amelyben a holokauszttagadó püspök és társai kiközösítésének visszavonása miatt kirobbant botrányt elemzi, és elismeri: a Vatikán komoly hibákat vétett.

A püspöki karnak címzett pápai levél szerint a szabadság rosszul felfogott eszméje békétlenséget szült, és az egyházfő elleni heves támadásokra sarkallta a Pius testvériség tagjainak visszafogadását ellenző katolikusokat. "Ha pedig egymást marjátok és faljátok, vigyázzatok: el ne emésszétek egymást!" - idézett a pápa az Újszövetségből, Szent Pál apostol galatákhoz írt leveléből. "Mélyen elszomorított, hogy még katolikusok is, akik voltaképpen ismerhették volna az ügy részleteit, úgy érezték, hogy rám kell támadniuk" - jegyezte meg XVI. Benedek szokatlanul nyílt és személyes írásában, amely reményei szerint hozzájárul "az egyház belső békéjéhez".

A pápa fájlalja, hogy egy pillanatra a keresztény-zsidó viszonyban is feszültség keletkezett a holokauszttagadó püspök és társai ügye miatt, és köszöntet mondott többek között a katolikus egyház "zsidó barátainak", hogy segítettek elsimítani az incidenst.

A Vatikán többször melléfogott a Szent X. Pius Testvériséghez tartozó négy püspök kiközösítésének feloldása kapcsán - írta a pápa. Az egyik hiba az volt, hogy alábecsülték az internet jelentőségét. A világháló segítségével időben tudomást szerezhettek volna Williamson nézeteiről, amelyek nyilvánosságra kerülése így nem esett volna egybe a rehabilitációval. Az internetre ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a jövőben - írta a katolikus egyházfő.

A másik hiba az volt, hogy "nem magyarázták meg kellő alapossággal" a kiközösítés feloldásának okait, és azt, hogy pontosan mit jelent az intézkedés. Kiközösíteni csak személyeket lehet, intézményeket nem, a Piusz testvériséghez tartozó négy püspök visszafogadása tehát egyáltalán nem jelenti az antiszemitizmussal vádolt szervezet elismerését. Ehhez arra lenne szükség, hogy a testvériség elfogadja a II. Vatikáni Zsinat valamennyi határozatát - szögezte le a pápa.

A rehabilitációt az egyház egységének érdekében tett intézkedésként kell értelmezni a pápa szerint; az egyházfőnek, "Szent Péter utódjának" az a dolga, hogy "megjelenítse a világban Istent, és elvezesse hozzá az embereket". Ebből pedig az következik, hogy az "egyre istentelenebb" mai világban "a hívők egysége" a legfontosabb - fejtette ki a püspöki karhoz írt levelében XVI. Benedek.

A Vatikán január 24-én jelentette be, hogy a pápa megszünteti a négy püspök kiközösítését. Ezzel egyidejűleg kiderült, hogy a brit Williamson néhány nappal korábban egy svéd televízióban kifejtette: szerinte "nem voltak gázkamrák", és azokkal a "revizionistákkal" ért egyet, akik azt állítják, hogy "200 ezer-300 ezer zsidó pusztult el a náci koncentrációs táborokban, de egyikük sem gázkamrában". A Williamson-interjú és a pápa intézkedése világszerte komoly felzúdulást okozott.

http://www.karpatinfo.net/article87797.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése