2009. március 29., vasárnap

Kalapács alatt a Hitlernek tulajdonított festmények


Tizenhárom, Adolf Hitlernek tulajdonított festmény kerül kalapács alá jövő hónapban Nagy-Britanniában, a képek eddig egy garázsban porosodtak - közölte az árverést lebonyolító aukciósház munkatársa.

Az alkotások tulajdonosa egy második világháborús tárgyak iránt érdeklődő gyűjtő. Az eladó egy férfitől tett szert a képekre, aki 1945-ben jutott a birtokukba. A gyűjtő már adott el Hitler által készített festményeket, amelyeket korábban egy szakértővel becsültetett fel. "És hiszik vagy sem, a többit egyszerűen otthagyta a garázsában. Elfelejtette, és csak 4-6 hete talált rájuk újra" - számolt be Richard Westwood-Brookes, a nyugat-angliai Shropshire városában lévő Mullock's aukciósház munkatársa.

Az április 23-án Ludlow-ban árverésre kerülő képek többsége akvarell tájkép, az egyik - egy hídon ülő férfit ábrázoló - azonban minden valószínűség szerint önarckép. Beszámolók szerint az alkotások a húszas években készültek, amikor Adolf Hitler a kenyér nélküli művészek életét élte. Sok képen csak Hitler nevének kezdőbetűi láthatók. 2006-ban már adtak el Hitlernek tulajdonított alkotásokat, a 21 képért összesen 126 ezer eurót (38 millió forintot) fizettek.

http://kultura.hu/main.php?folderID=959&articleID=281437&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése