2009. március 20., péntek

Az életét kockáztatta

Egy volt szerb katonát tüntettek ki a horvátok

A
z egyik legmagasabb horvát kitüntetést adományozták csütörtökön egy szerb nemzetiségű horvát állampolgárnak Zágrábban, mert a horvát függetlenségi háború (1991-95 ) idején életét kockáztatta azért, hogy megmentsen horvát életeket.

Először fordult elő, hogy egy szerb nemzetiségű embert tüntetnek ki Horvátországban a háborús időszak alatt tanúsított magatartásáért. Stipe Mesic horvát elnök nyújtotta át Aleksandar Jevticnek az egyik legmagasabb horvát kitüntetést, a Danica Érdemrendet.

1991. november 19-én, amikor szerb erők három hónapig tartó ostrom után hatalmukba kerítették a Horvátország keleti részén fekvő Vukovar várost, horvátok ezreit űzték el a rommá lőtt városból. Másokat - főleg horvát katonákat - egy a szomszédos Szerbiában létesített fogolytáborba vittek. A zűrzavaros helyzetben néhány szerb lakost is magukkal hurcoltak a szerb fegyveresek tévedésből, köztük Jevticet. Jevticnek sikerült elérnie a táborban, hogy a szerbek több horvát katonát szabadon engedjenek, azt állítva róluk, hogy ők is horvátországi szerb civilek.

Egy horvát katonaegyesület javasolta Jevtic kitüntetését.

Horvátország 1991-ben kikiáltotta függetlenségét, elszakadását Jugoszláviától, de az ország szerb nemzetisége Szerbia támogatásával fellázadt az új, független horvát állam ellen.

Legalább tízezer ember halt meg erőszakcselekmények következtében 1991 és 1995 között. Már csaknem másfél évtizede véget ért a háború, de mind a mai napig feszült a viszony a két ország között. Ivo Sanader horvát miniszterelnök pénteken Belgrádba látogat.

Mirko Cvetkovic szerb kormányfő azt mondta a Vecernje Novosti című belgrádi újságnak, hogy javasolni fogja horvát kollégájának: Zágráb és Belgrád kölcsönösen vonja vissza keresetét, amelyet egymás ellen nyújtottak be népirtás vádjával a hágai Nemzetközi Bírósághoz.

http://kulfold.ma.hu/tart/cikk/b/0/40574/1/kulfold/Egy_volt_szerb_katonat_tuntettek_ki_a_horvatok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése