2009. március 13., péntek

Leszbikusokat erőszakolnak meg Dél-Afrikában


Férfiak bandái leszbikusokat erőszakolnak meg a Dél-Afrikai Köztársaságban, főleg a nagyvárosok feketék lakta szegénynegyedeiben, abban a hitben, hogy ezzel "megjavítják" szexuális irányultságukat - tudatta pénteken Johannesburgban közzétett jelentésében az ActionAid segélyszervezet.

"Naponta inzultálnak bennünket és meg is vernek, ha egyedül megyünk az utcán, és arra emlékeztetnek, megérdemlem, hogy megerőszakoljanak" - idéz egy érintettet a szervezet. "Azt kiabálják: ha megerőszakollak, megismered a helyes utat, szoknyát veszel és elkezdesz főzni, mert megtanulod, hogyan legyél igazi nő!" - mondta az illető.

A Dél-Afrikai Köztársaság a világ egyik leghaladóbb szellemiségű alkotmányával rendelkezik. Afrikában elsőként 2006-ban engedélyezte a melegek házasságát, de még széles körben tartják magukat az előítéletek. A főleg a nőkkel szembeni homofób erőszak problémájára Eudy Simelane leszbikus labdarúgónő tavalyi brutális megerőszakolása és meggyilkolása különösképpen felhívta a figyelmet.

1998 óta hivatalosan 31 leszbikust öltek meg homofób támadásokban, emberi jogi csoportok szerint azonban ez a szám valószínűsíthetően sokkal magasabb, mivel a dél-afrikai büntetőjog nem kezeli külön kategóriakánt az áldozatok szexuális beállítottsága miatt elkövetett bűntényeket. Az ismert esetek közül mindössze kettő került bíróság elé és egy esetben ítélték el a tettest.

http://nol.hu/kulfold/leszbikusokat_eroszakolnak_meg_del-afrikaban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése