2010. május 31., hétfő

Váratlanul lemondott a német államfő


Egy előző heti, vitatott kijelentése miatt váratlanul lemondott posztjáról Horst Köhler német államfő. Szerinte félreértelmezték szavait, amikor gazdasági érdekekkel is magyarázta az afganisztáni német missziót. Átmenetileg a német parlament felsőházának elnöke veszi át az elnöki teendőket, az új államfőt pedig harminc napon belül megválasztják.
Horst Köhler német államfő hétfőn bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségéről. A lemondás politikai bombaként robbant, és általános megdöbbenést okozott Berlinben.

A váratlan lemondást az elnök egy Afganisztánnal kapcsolatos, vitatott nyilatkozattal hozta összefüggésbe. A korábban az Afganisztánban szolgáló német katonákat meglátogató államfő az előző héten egy rádióinterjúban részben Németország gazdasági érdekeivel indokolta, hogy a Bundeswehr részt vesz külföldi katonai missziókban. Állásfoglalását az ellenzék élesen bírálta.

Köhler később azt mondta, hogy rosszul értelmezték szavait, kijelentései nem az afganisztáni német szerepvállalásra vonatkoztak. A politikus hétfőn hangsúlyozta, hogy az a feltételezés, miszerint az afganisztáni küldetésre gondolt volna, nélkülözi a legfőbb közjogi méltóság iránti szükséges tiszteletet. "Sajnálom, hogy nyilatkozataim félreértéshez vezethettek az országunk számára ilyen fontos kérdésben" - mondta.

A német államfő írja alá a törvényeket, szerepe a magyar köztársasági elnökhöz hasonló. Átmenetileg a német parlament felsőháza, a Bundesrat elnöke, a szociáldemokrata Jens Böhrnsen tölti be az elnöki teendőket. Az alkotmány szerint harminc napon belül meg kell választani az új államfőt.

A 67 éves Köhlert, a Nemzetközi Valutaalap egykori vezetőjét 2004-ben a CDU/CSU és a liberális FDP támogatásával választották meg először államfővé, 2009-ben pedig újraválasztották. A politikus az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió tagja volt.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, megpróbálta lebeszélni Horst Köhler államfőt a lemondásról, ez azonban nem sikerült neki. Merkel úgy értékelte, hogy Köhler lemondása nagy veszteség Németország, a német emberek számára. A kancellár külön utalt arra, hogy a lemondott államfő rendkívül népszerű volt az állampolgárok körében, megfogalmazása szerint Köhler a német emberek, az állampolgárok elnöke volt. Merkel nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy a koalíció kit javasol Köhler utódjelöltjeként az egy hónapon belül sorra kerülő elnökválasztásra.

http://index.hu/kulfold/2010/05/31/varatlanul_lemondott_a_nemet_allamfo/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése