2010. május 8., szombat

Május 1.: a kommunisták rendezvénye volt a legnépszerűbb


Idén érdektelenségbe fulladt Oroszországban május 1 megünneplése. Moszkvában, a rendőrség adatai szerint csupán 35 ezren vettek részt a különböző felvonulásokon. Ugyanakkor a biztonságra 4,5 ezer rendőr vigyázott.

Az orosz fővárosban a Kommunista Párt és különböző baloldali radikális szervezetek közös felvonulása volt a legnépszerűbb. Lenin és Sztálin portréi alatt közel nyolcezren vonultak a belvárosban. Ötezren voltak a kormányzó párt, az Egységes Oroszország rendezvényén és ugyanennyien jelentek meg a szakszervezetek felhívására.

Számos kisebb megmozdulás is volt: a Szolidaritás mozgalom Putyin miniszterelnök leváltását követelte, a Zsirinovszkij vezette Liberális-Demokrata Párt pedig korrupció-ellenes harcot hirdetett. Észrevétlen maradt a Harag napja rendezvény: mindössze ötszázan gyűltek össze, hogy Luzskov főpolgármester menesztését követeljék.

A hagyományoknak megfelelően országszerte zajlottak május elsejei megmozdulások, felvonulások, melyen összesen 1,5 millióan vettek részt a Belügyminisztérium adatai szerint. A napot beárnyékolta a nalcsiki, halálos áldozatot is követelő robbantás.

http://kitekinto.hu/europa/2010/05/02/majus_1._a_kommunistak_rendezvenye_volt_a_legnepszerbb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése