2010. május 8., szombat

Svájc már nem készül háborúra

Svájc új katonai doktrínája a külföldi katonai támadás elleni védekezés helyett a belbiztonsági feladatokra összpontosítana - derült ki egy kiszivárgott tanulmányból, amelyet a kormány vitairatnak tekint.

A Weltwoche című hetilap honlapjára csütörtökön felkerült dokumentum azt javasolja, hogy faragjanak le az új fegyverrendszerek kifejlesztésére fordítható pénzekből, továbbá csökkentsék a svájci hadsereg létszámát.

A vitairat szerint a háborúra való felkészülés helyett a hadseregnek a belbiztonságra kell összpontosítania, például olyan nagyszabású eseményekre, mint a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság volt.

A védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a dokumentumot a tárca szakértői készítették, és ezt a szokásos pénteki kormányülés vitatja meg, de nem volt hajlandó annak tartalmát kommentálni. "A tanulmányt kiszivárogtatták a médiának, és így nem kommentáljuk" - nyilatkozott Sebastian Hüber.

A dokumentum kitér arra is, hogy amennyiben egy európai ország kérne segítséget, a hadsereg megfontolhatná, hogy például a kontinens külső határain végezzen járőrözést, légierejére támaszkodva.

A semleges Svájc ugyan 1815 óta nem háborúzott, de Európa egyik legnagyobb hadseregét tudhatja magáénak, amit részben egy idegen ország általi lerohanásának rémképével indokolnak. Ezt a második világháború alapozta meg, amikor az országot fasiszta hadseregek zárták körül.

A nyolcmilliós lakosság minden férfi tagja hadköteles a 19. életévétől, és legalább 30 éves korig rendszeresen részt kell vennie a tartalékosok gyakorlatain.

http://index.hu/kulfold/2010/05/06/svajc_mar_nem_keszul_haborura/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése