2010. május 8., szombat

A rés betömve: megvan a 117. elem


Szenzációs felfedezés! Ezt tanítani fogják


Moszkvától nem messze, több mint fél év munka után sikerült megállapítani a periódusos rendszernek egy új elemét, sorban a 117-est, amely az "ununszeptium" átmeneti nevet kapta. Ebben az évtizedben ez volt az ötödik újonnan felfedezett elem.


Amerikai és orosz tudósok együtt dolgoztak a kísérleten, sok kudarc után jött létre az áttörés. Az új elemet egy kalcium atom felgyorsításával és annak berkélium atomba való ütköztetésével hozták létre, de ezt megelőzően közel tíz másik elempáros ütköztetésével próbálkoztak sikertelenül. Az új elem már a huszonhatodik a 92-es uránium után, vagyis már huszonhat olyan elemünk van, amely nem stabil, előállításuk után radioaktív bomlásba kezdenek – ezek az úgynevezett transzurán elemek. Természetben való előfordulásukra kevés esély van és akkor is igen kis mennyiségben, átmeneti jelleggel.

A felfedezés egy már meglévő tudományos folyamatot erősít meg, az úgynevezett „stabilitás szigete”-t, amely szerint egyre nagyobb tömegű elemek maradhatnak stabilok. Az elképzelés az 1960-as évek terméke, az utóbbi évtizedben azonban sokan gondolták, hogy kimerült.

A tudósok többsége azt gondolta, hogy elfogytak azok a lehetőségek, melyekkel elegendő mennyiséget lehetne előállítani egy új elemből az elfogadtatáshoz. Ebből a szempontból a mostani felfedezés áttörő jellegű is.

„Az új elem és az előzőleg szintén itt kikísérletezett ununoktium (118-as elemszámmal) közvetlen bizonyítéka a „stabilitás szigetének” elnevezett jelenségének.” – mondta A.N. Szisszakijan a dubnai Nukleáris Kutatási Intézet egyik munkatársa, ahol a felfedezés történt. Mindezzel új erőre kapnak a találgatások, miszerint a stabilitás szigetének valahol a 120 és a 126 protonnal rendelkező (amely egyben az elemszámot is jelzi) elem környékén lehet a középpontja. Annyira még senki sem merész, hogy megmondja, azután mi lesz. „a kérdés, amit megválaszolni próbálunk: ’Elér-e a periódusos rendszer a végére, és ha igen mi lesz az?’” – mondja Kenton Moody, livermore-i radiokémikus.

A másodperc 21 és 45 közötti milliomodáig létező 117-es elem előreláthatólag csak lassan fog hivatalos nevet kapni, ehhez még mindenképp szükséges egy másik, erre akkreditált intézet jóváhagyása, ahogy az tudományos körökben jól megszokott. Legutoljára a 112-es kopernikum (Cn) kapott hivatalos nevet, idén márciusban, azonban felfedezése már 1996-ban megtörtént.

http://kitekinto.hu/europa/2010/04/25/a_res_betomve_megvan_a_117._elem/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése