2010. május 28., péntek

Az MKP képviselői kérni fogják a magyar állampolgárságot


Az MKP parlamenti képviselői közül többen is igényelni akarják a magyar állampolgárságot, ugyanakkor nem szándékoznak lemondani szlovák állampolgárságukról – jelentette ki Csáky Pál pártelnök kedden, a parlament rendkívüli ülésén.

"Ezt a lépést képviselőink a kettős polgári és nemzeti kötődésük kifejeződésének tartják. Mindannyian nagyra értékeljük szlovák állampolgárságunkat, minden jelenlegi és jövőbeni MKP-s parlamenti képviselő továbbra is a szlovák alkotmányt és törvényeket tiszteletben tartva kíván tevékenykedni. De nem vagyunk tulajdonai egyetlen államnak sem, szabad emberek vagyunk“ - jelentette ki az MKP elnöke a parlament rendkívüli ülésén, melyen a magyarországi állampolgársági törvény tervezett módosítását vitatják meg és vélhetően határozatban ítélik el a jogszabályt.

Csáky hozzátette, soha senki nem fogja nyilvánosságra hozni azon személyek neveit, akik más állampolgárságot szereznek, sem ennek idejét és módját. „Ez minden polgár magánügye“ - mondta, majd hozzátette, senkinek sincs joga vizsgálni ezt.

Az MKP képviselői Csáky Pál felszólalása után elhagyták a parlament üléstermét. A pártelnök szerint azért cselkedtek így, mert nem látnak hajlandóságot az értelmes vitára. „Nem kívánjuk hallgatni egyes kollégáink szélsőségesen nem helyénvaló bekiabálásait“ - indokolta lépésüket Csáky.

Szerinte a rendkívüli ülésnek semmi értelme, bár a jövőben szükség van tárgyalásra. „A (magyar állampolgársági) törvény 2011-től lesz hatályos. Lesz elég idő tárgyalásra“ - jegyezte meg. Hozzátette, a jelenlegi hisztérikus reakciók csak leleplezik a kormánykoalíció azon igyekezetét, hogy ellenségként láttassa a szlovákiai magyarságot.

„Biztonsági kockázatról beszélni ezzel a lépéssel kapcsolatban (a magyar állampolgársági törvény kapcsán), valamint Magyarországról potenciális ellenségként beszélni, nem tekinthető európai politikai párbeszédnek“ - közölte Csáky, aki szerint legalább „egy csipetnyi józan észre“ lenne szükség. Az MKP felszólította a pártokat civilizált és értelmes álláspont kialakítására.

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2010/05/25/az_mkp_kepviseli_kerni_fogjak__a_magyar_allampolgarsagot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése