2010. május 29., szombat

Lenyomja riválisait az izlandi poénpárt


Szombaton egész Izlandon helyhatósági választásokat tartanak. Nem kis meglepetésre, az izlandi politikai állapotok kifigurázására létrehozott Legjobb Párt nyerheti meg a választást a szigetország fővárosában.
A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Jón Gnarr komikus protesztpártja elképesztően magas népszerűségnek örvend Reykjavíkban, és a szavazatok 40,9 százalékára számíthat a szombati izlandi helyhatósági választáson, még így is, hogy az elmúlt héten némileg esett a Legjobb Párt népszerűsége, írja az icelandreview.com [1].

Mindez azt jelenti, hogy a komikus csapata hét önkormányzati képviselői helyet szerezhet meg a tizenötből. Jón Gnarr kissé csalódott [2], mivel a múlt hétig még abban bízott, sikerül abszolút többséget szerezniük és koalíciós partner nélkül kormányozhatnak Reykjavíkban. (A korábbi felmérések nyolc helyet jósoltak Gnarr pártjának).

A többi szavazat várhatóan három nagy párt között oszlik majd meg a fővárosban: a Független Párt és a Szociáldemokrata Párt 26,7-18,3 százalékot kaphatnak - ami négy és három mandátumot jelent -, a Baloldal-Zöld Párt pedig 8,9 százalékban bízhat, megcsípve egy mandátumot a városi tanácsban.

A 43 éves Gnarr (eredetileg: Jón Gunnar Kristinsson) áprilisban jelöltette magát hivatalosan reykjavíki polgármesternek. A Legjobb Párt népszerűsége azóta szédítő sebességgel és folyamatosan emelkedett. A közvélemény-kutatók március végén még csak 13 százalékos támogatottságot mértek a pártnak, egy hónappal később már 24 százalékot, május közepén pedig 36 százalékot.

Gnarr és tréfacsináló társai Tina Turner Simply The Best című slágerét írták át kampánydaluknak, szándékosan teljesen tartalmatlan szlogenjeikhez igazított izlandi szövegváltozattal. A dalban Jón Gnarr többek között pálmafákat ígért a főváros jeges tengerparjára, jegesmedvét az állatkertbe, ingyen törölközőket az uszodákba és a gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva egyetlen egy Mikulás alkalmazását tűzte ki célul. A helyi kampánytémák, az elcsépelt szófordulatok és a politikai szakzsargon kigúnyolását zászlajára tűző álpárt a kezdetektől vallja, hogy nem fogja betartani egyetlen választási ígéretét sem, és tagjai nyíltan hirdetik megvesztegethetőségüket.

Gretar Thór Eythórsson politológus abban bízik, hogy az urnáknál a válaszadók közül sokan meggondolják magukat és végül mégis inkább egy bevett pártra szavaznak. A tréfamester közkedveltségét alapvetően két okkal magyarázza: egyrészt a bankcsődök és ezek feldolgozása révén napvilágra került korrupcióval, másrészt a most véget érő, zűrzavaros reykjavíki önkormányzati ciklussal.

Az izlandi fővárosnak az utóbbi négy évben négy polgármestere volt. Utoljára a konzervatív Függetlenségi Párt egy gyors koalícióváltással, 2008 augusztusában saját jelöltjét, Hanna Birna Kristjánsdóttirt ültette a polgármesteri székbe - a szociáldemokraták és a baloldali zöldek, az országot jelenleg kormányzó pártok heves tiltakozása ellenére.

Az önkormányzati ciklus a törvényhozási periódushoz hasonlóan négy évig tart. A szigetországnak mintegy 320 ezer lakosa van, közülük csaknem 226 ezer a választásra jogosult. Az összlakosság körülbelül 38 százaléka a fővárosban él.

http://index.hu/kulfold/2010/05/29/lenyomja_rivalisait_az_izlandi_poenpart/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése