2009. augusztus 1., szombat

Újra szalonképesek a kommunisták


Ami pár hónapja még „politikai öngyilkosságnak” tűnt, az a közelgő választásokkal egyre csábítóbb: a szociáldemokraták (CSSD) és a Cseh- és Morvaországi Kommunisták Pártjának (KSCM) együttműködéséhez mindössze egy bocsánatkérésre van szükség a Hospodárske noviny írása szerint.

A volt állampárt utódja a nyilatkozatok alapján szívügyének tekinti a baloldal egyesülését, valójában azonban jól jönne nekik kitörni a 20 éves elszigeteltségből és szalonképtelenségből, sőt, esetleg az októberi választásokon a kormányba is bejutni – mindezekért egy sokadszorra elrebegett bűnbánat nem tűnik túl nagy árnak. „Megismételhetjük az 1989-es bocsánatkérést. A baloldal együttműködése a közös érdekünk, és ezért készek vagyunk tenni valamit. Hogy az együttmműködés sikeres legyen, mindkét pártnak lépéseket kell tennie” – jelentette ki Vojtech Filip, a KSCM elnöke.

A megújulásra képtelen cseh kommunisták

A szociáldemokratáknak azonban több vesztenivalójuk van, ugyanis rendszerváltás ide vagy oda, a kommunisták nem tudtak igazán megújulni. A KSCM ellenzi Csehország NATO- és EU-tagságát és a Lisszaboni Szerződést, vagyis a CSSD politikáját alapvetően meghatározó alapokat, emellett pedig 1989 óta folyamatos ellenszenv és mellőzés kíséri a szélsőbaloldali formációt a képviselők között. 2006-ban például betiltották ifjúsági szervezetüket, de az év elején felvetődött magának a KSCM-nek is a törvényen kívül helyezése. Van azonban a kommunistáknak egy vitathatatlan előnyük: 15%-on felüli stabil szavazóbázisuk, mellyel ők a harmadik legerősebb parlamenti párt a prágai parlamentben.

1989 után persze többször is bocsánatot kértek 40 év szörnyűségeiért, de tény, hogy igazán sosem határolták el magukat az előző rendszer bűneitől. Éppen ezért az esetleges új bűnbánatotot sem kell feltétlenül komolyan venni, ahogy a nagy ellenfél, az ODS sem veszi annak. „Ez inkább a politikai alku része, bocsánatkérés csak a látszat kedvéért” – nyilatkozta David Vodrazka ODS képviselő.

A kommunista párti képviselők egy része azonban még efféle látszatokra sem ad. Jiří Dolejš KSCM-alelnök támogatja a bocsánatkérést: bár úgy véli, hogy az előző minden szükséges dolgot tartalmazott, ám a jelenlegi képviselők nem vettek részt ennek megszövegezésében. Vera Zezulkova kommunista képviselőnő inkább aktuálpolitikai vádaskodásra terelné az ügyet. „Számtalanszor bocsánatot kértünk az utóbbi 20 évben. Azt hiszem, inkább másoknak kéne bocsánatot kérni az utóbbi időszak történéseiért.” Zuzka Bebarova-Rujbrova volt képviselőnő hasonlóan vélekedik, miszerint nincs szükség bocsánatkérésre, illetve éppen a volt állampártnak kéne bocsánatot kérnie a KSCM-től, hogy a szocializmus eszméjét hiteltelenné tették.

Szociáldemokrata-kommunista összeborulás?

Hozzá kell tenni, hogy a szociáldemokraták egy része is húzódozik a kommunista támogatástól, sőt, a CSSD 1995-ös elvi nyilatkozata egyenesen megtiltja a kommunista utódpárttal való kooperációt. Mindenesetre az első akadályok elhárultak, ugyanis helyi szinten már vannak összefonódások a két párt között az előző választások óta. Jiří Paroubek szocdem elnök februárban még elhatárolódott a kommunistáktól, akik "nélkülöznek mindenféle kritikai nézeteket az elmúlt rendszer Csehszlovákiájával és a sztálini bűnökkel szemben". Azóta azonban felgyorsultak az események: megbuktatták az ODS-vezette kormánykoalíciót az EU-elnökség idején, de az ország ellehetetlenítését nem értékelték a cseh választók június 7-én, mikor az ODS győzött az EP-választásokon. Paroubek óvatosabb is lett, és óvatosan azt nyilatkozta, hogy a bocsánatkérés az egyik lépés a kommunistákkal való együttműködés útján.

A jelenlegi kommunista párt persze nem hasonlítható össze a korábbi állampárttal, ennek ellenére márciusban még az Alkotmánybíróság kezében volt a baloldali formációt sorsa. Persze józanul végiggondolva kevés esély volt egy 15%-os bázisú parlamenti párt betiltására, ám Csehországban jelenleg komoly erőfeszítések zajlanak az előző rendszer bűneivel való szembenézésért, továbbá a szélsőséges pártok háttérbe szorításáért: nemcsak jobb-, hanem baloldaról is.

http://kitekinto.hu/europa/2009/07/30/ujra_szalonkepesek_a_kommunistak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése