2009. augusztus 13., csütörtök

Két éven belül éri el a Föld lakossága a 7 milliárdot


A fejlődő világ államai és a legszegényebb országok népességének szuperintenzív növekedése nyomán már 2011-ben eléri a hétmilliárdot a Föld lakossága – derül ki egy friss jelentésből.

Csak az indiai szubkontinensen 2050-re 1,7 milliárd ember fog élni az előrejelzések szerint – tették közzé nemrég az ország fővárosában, Újdelhiben.

A lakosságszám globális növekedésének motorja az elkövetkező négy évtizedben Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és a Karibi térség lesz; ezek a területek adják az össznövekedés 97 százalékát – derül ki az washingtoni demográfiai intézet 2009-es jelentéséből.

A jelenleg élő 1,2 milliárd fiatal 90 százaléka a fejlődő országokban él – mondja Carl Haub, a jelentés társszerzője, aki szerint ezek közül a fiatalok közül tízből nyolc afrikai vagy ázsiai.

„A következő évtizedekben e fiatalok közt vélhetően folytatódni fognak a jelenlegi trendek, tehát jelentős lesz a vidékről városokba költözők aránya, a jobb képzés, oktatás, munkalehetőségek és a megfelelő egészségügyi ellátás reményében” – teszi hozzá Haub.

A fejlett országok közül a legnagyobb lakosságszám gyarapodását az Egyesült Államok és Kanada produkálja várhatóan, félig a bevándorlás fokozódásának, félig a természetes népességszaporulatnak köszönhetően – áll a jelentésben.

A fejlődő államokban a magas termékenység és a sok fiatal nyomán nő a lakosok száma, különösen Afrikában, ahol gyakran 5-6 gyermeke születik átlagosan egy asszonynak. Összehasonlításban az Egyesült Államokban 2,0, Kanadában 1,5 míg hazánkban 1,3.

Az országok közti népességváltozásbeli eltéréseket jól érzékelteti, hogy míg ma Ugandában és Kanadában 34 és 32 millió lakos van, addig 2050-re Kanadában 42-re, Ugandában azonban közel triplájára 96 millióra nő a lakosok száma.

Bill Butz, a jelentést készítő intézet vezetője szerint a számos országban egyre jobban csökkenő gyermekvállalási hajlandóság ellenére gyorsan nő az összpopuláció a glóbuszon. „A Föld lakosságának 6 milliárdról 7 milliárdra növekvéséhez 12 év kell, ugyanannyi, mint az 5 milliárdról a 6 milliárd eléréséig. A változást befolyásoló események azonban beláthatatlanok” – tette hozzá Butz.

Ami viszonylag biztosnak vehető a jelenlegi trendek mellett, hogy az évszázad közepére India lesz a legnépesebb állam, amit Kína követ majd 1,4 milliárddal, s az Egyesült Államok 439 millióval. Magyarországon a jelentés szerint 8 915 000 ember él majd 2050-ben.

http://hvg.hu/vilag/20090813_2011_fold_lakossaga_7_milliard.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése