2009. augusztus 4., kedd

Lefújták a Miss Taposóakna szépségversenyt


A kambodzsai kormány nem engedi megrendezni a Miss Taposóakna szépségversenyt, mivel az sértő az aknák által megnyomorított emberekre nézve - derült ki hétfőn.

"Ez a szépségverseny a taposóaknák kambodzsai áldozatainak kigúnyolását jelentené, a kormány nem támogatja ezt a megmérettetést" - mondta a kormány szóvivője. A szociális minisztérium pénteken küldött levelében tájékoztatta a szervezőket a szépségverseny betiltásáról, mivel az "sértené a megnyomorított emberek méltóságát és becsületét".

Az eredeti tervek szerint a szépségversenyt augusztus 6-án rendezték volna meg, és a szociális minisztérium mellett a nőügyi tárca, illetve más csoportok is a partnerek között szerepeltek - legalábbis a verseny internetes oldala szerint.

A Miss Taposóakna szépségverseny célja, hogy bátorítsa a résztvevőket és más, megnyomorított embereket, valamint hogy felhívja a figyelmet az aknák jelentette veszélyre - olvasható a weboldalon, ahol húsz versenyzőről fényképek is láthatók. A felvételeken bemutatott 18 és 48 év közötti hölgyek mindegyike elvesztette valamelyik végtagját.

Nem Kambodzsa az első ország, ahol ilyen szépségversenyt szerveznek: a mozgalom 2007-ben Angolából indult útjára. Kambodzsában mind a mai napig 4 és 6 millió közé teszik a taposóaknák számát, a fegyverek az évtizedeken át húzódó polgárháború örökségeként pusztítanak. Évente több százan vesztik életüket vagy szenvednek súlyos sérüléseket az aknák miatt.

http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/441270

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése