2009. augusztus 2., vasárnap

Férfiak milliói maradnak pár nélkül

Visszaüthet a kommunista szigor a családtervezésben – az abortuszok növekvő száma

Kínában
Évente 13 millió abortuszt hajtanak végre Kínában, ami a hiányos szexuális felvilágosítás és az évtizedek óta uralkodó "egy gyermekes politika" egyenes következménye. A szabályozás eredményeként a 20 év alatti lakosság körében már 32 millióval több a férfi, mint a nő. A kínai Nemzeti Népességi és Családtervezési Bizottság legutóbb végzett felmérése állapította meg a 13 milliós adatot, de a valóságban feltehetőleg ennél jóval több művi terhesség-megszakításról van szó, a vizsgálatban ugyanis csak a regisztrált kórházak vettek részt, az illegális orvosi beavatkozásokról így nincs pontos adat. A kelet-ázsiai ország ennek ellenére még mindig távol van a nemzetközi élmezőnytől, ha az 1000 termékeny – 15 és 44 év közötti - nőre jutó abortuszok számát vesszük alapul. Míg Kínában ez az érték 24, addig a listavezető Oroszországban több mint 50, ami bizonyos években azt is jelentette, hogy kevesebben jöttek világra, mint ahány gyermek születését megakadályozták.

A kommunista államban a szigorú születésszabályozási politika ellenére a mérleg még a kihordott gyermekek javára billen az évi mintegy 20 millió újszülöttel. Az abortuszok számának növekvő tendenciája azonban aggodalomra ad okot, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a WHO 2003-as közleményében a világon végrehajtott 42 millió terhesség-megszakításból még „csak” 9 milliót végeztek Kínában. A testileg és lelkileg egyaránt megterhelő procedúra gyakoriságának hátterében elsősorban a fogamzásgátlással kapcsolatos elégtelen ismeretek és a szexuális felvilágosítás hiánya húzódnak meg. Döbbenetes eredményre derült fény az említett vizsgálódás keretében, amikor az egyik sanghaji kórház állapotos nők számára fenntartott segélyvonalára beérkező hívásokat követték nyomon. A telefonálók alig 30%-a volt tisztában a terhesség megelőzésének lehetséges módjával, alig egyötödük tudott beszámolni a nemi betegségekről, továbbá több mint 70%-uk nem hallott arról, hogy az AIDS szexuális úton terjed a leggyakrabban.

Li Jing (Li Ying), a Pekingi Egyetem egyik professzora szerint az egyetemeknek és a társadalomnak össze kell fogniuk az egészségügyi nevelés hatásosságának növelésében, a legtöbb fiatal ugyanis nem jut kellő információhoz a szülői házban többnyire tabuként kezelt nemi érintkezés velejáróiról.

Sikeres családtervezés?

A terhesség-megszakítások viszonylag magas száma a már 1978 óta az alkotmány részét képező szigorú családtervezési politikának is betudható, amelynek értelmében általában minden házaspár egy gyermeket vállalhat csak, vidéken azonban engedélyezett két utód is, amennyiben az elsőszülött éppenséggel lány. A kínai kultúra szerves részét képezi ugyanis a fiúk előnyben részesítése, így sokszor ennek szellemében is dönthetnek az abortuszról, aminek eredményeképp ma már 32 millióval több 20 év alatti fiú van az ázsiai országban, mint ugyanebbe a korcsoportba tartozó lány. Az egy-gyermekes politika alól mentességet élveznek, így második gyermeket vállalhatnak még azok a párok, akiknek tagjai egykék.

Kína legnépesebb városában, Sanghajban nemrég el is indult egy kezdeményezés, ami ez utóbbi „kiskapu” kihasználására biztatja a kivételezetteket, tekintettel arra, hogy a metropolisz 60. életévét már betöltött polgárainak száma meghaladja a 3 milliót (lakosság 21,6%-a), amely tendencia az elkövetkező évtizedekben veszélybe sodorhatja a szociális háló megfelelő működését.

Kínának lassan ideje fontolóra vennie az elmúlt több mint 30 évben alkalmazott és szakértők szerint az ez idő alatt 400 millió újszülött világrajövetelét megakadályozó politikát, ami továbbra is magasan tartja az országban már 1953 óta legálisnak minősített abortuszok számát. (Egyébként az ázsiai állam elsőként engedélyezte az RU-486 néven is ismert abortusz tabletta forgalomba hozatalát.) A művi beavatkozást választók 62%-a 20-29 év közötti, többnyire egyedülálló nő, akinek már csak azért sem éri meg gyermekét megtartani, mert a házasságon kívül születettek nem kerülhetnek be a városi nyilvántartásba. A városi, illetve vidéki nyilvántartásba a háztartásokat számbavevő regisztrációs eljárás, az ún. „hukou”-rendszer alapján lehet bekerülni. Nem mindegy, kit regisztrálnak, mert aki nem kap „városi” státuszt, az elesik bizonyos polgári privilégiumoktól, mint például az állami vagy öröklakás szerzésének a városhatárokon belüli jogától.

http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2009/08/02/ferfiak_millioi_maradnak_par_nelkul/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése