2009. augusztus 22., szombat

Megtiltották Sólyomnak, hogy Szlovákia területére lépjen - nem is ment


Megtiltották Sólyom Lászlónak, hogy Szlovákia területére lépjen - adta hírül az Új Szó pozsonyi lap internetes oldala. A magyar köztársasági elnök nem ment át, hanem a határ magyar oldalán adott nyilatkozatot.

Robert Fico szlovák miniszterelnök délután rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a döntést. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket átadták Magyarország pozsonyi nagykövetségének. Sólyom László példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte, hogy megtagadták tőle a belépést a szlovákiai Komáromba, ahol részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén. Az államfő gyalog jött el az Erzsébet hídon a határig, és magyar területen tájékoztatta az újságírókat.

"Visszafordulok, mert nem tudnak engem egy tudatos jogsértésbe belehajszolni, hiszen jogász vagyok, államelnök vagyok. Remélem, hogy a komáromiak ezt a látogatást így is megőrzik szívükben, és visszajövök még" - mondta az újságírók gyűrűjében Sólyom László. A köztársasági elnök rámutatott: a szlovák fél több, mint két hónapja tudja az átadás tényét, és a legutóbbi napokig mindenben együttműködést tapasztalt.

Korábban Fico azt nyiltakozta, a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Miroslav Lajcák külügyminiszter szerint az ügy már most is megrontotta a szlovák-magyar viszont, de hogy milyen a kár mértéke, azt a következő órák fogják eldönteni. Szerinte a magyar fél ebben az esetben tudatosan lábbal tiporta a diplomáciai szokásokat.

Közben az Új Szó értesülései szerint délután öt óra környékén mintegy harminfős, szlovák címeres pólókat és SNS feliratú szlovák zászlókat lengető csoport jelent meg a szoboravatás helyszínén. A csoport tagjai „Mikor lesz helye Szent Cirillnek és Metódnak?”, „Sólyom, menj haza!”, „Nagymagyarország 1918-ban bevégezte”, „Bugár és Bastrnák hajléktalanokat csináltak Európa védőszentjeiből” feliratú transzparenseket tartanak.

http://hvg.hu/vilag/20090821_uj_szo_solyom_megtiltottak.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése