2009. augusztus 21., péntek

Három női miniszter is lesz az új iráni kormányban


Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök három nőt óhajt bevenni az új teheráni kormányba. Az iszlám forradalom 1979-es győzelme óta az iráni kormányoknak még nem volt női minisztere. Ahmadinezsád vasárnap az állami televízióban jelentette be, hogy egy nőt az egészségügyi tárca, egy másikat pedig a népjóléti minisztérium élére akar állítani. A harmadik miniszteri posztra kiszemelt női jelöltjét, illetve annak tárcáját egyelőre nem nevezte meg. Amhadinezsád kormánylistáját szerdán terjeszti a parlament elé elfogadásra. Iránnak a sah uralma idején már volt egy női minisztere, aki 1968 és 1977 vett részt a kormány munkájában. Az iszlám forradalom győzelme után korrupciós vádak alapján kivégezték.

Televíziós beszédében Ahmadinezsád úgy fogalmazott, hogy a "tízedik elnökválasztással új korszakba léptünk... a körülmények teljesen megváltoztak, és az új kormány jelentős változásokra készül". Közölte azt is, hogy a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztériumának az élére vallási ügyekben illetékes egyik tanácsadóját jelöli. Az iráni média a múlt hónapban számolt be arról, hogy a tárca eddigi birtokosát, Golamhoszein Mohszeni-Edzseit menesztették posztjáról.

A Mehr félhivatalos iráni hírügynökség egy tekintélyes iráni politikust idézve arról számolt be, hogy várhatóan váltás lesz a külügyminisztérium élén: Manusehr Mottaki helyére Szájed Dzsalili, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára, a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló kerül.

Az Irna hivatalos hírügynökség jelenése szerint Ahmadinezsád vasárnap ismét azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy Irán belügyeibe avatkozik, és szítja az országban kialakult elégedetlenkedést a kormánnyal szemben. Az iráni elnök szerint azonban a Nyugat zajongása a világban nem hatalmának a jele, hanem ellenkezőleg, gyengeségének és bukásának a bizonyítéka.

http://www.mti.hu/cikk/412169/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése