2009. augusztus 21., péntek

Robbanás a legnagyobb orosz vízi erőműben: 11 halott

Az eddigi adatok szerint tizenegy ember meghalt, tizennégyen megsérültek hétfőn a legnagyobb oroszországi vízi erőműben történt balesetben. A legfrissebb jelentések szerint a korábbi több mint félszáz helyett mintegy harminc eltűnt személyt tartanak nyilván.

A dél-szibériai Hakaszföldön a Szajan-Susenszki-víztározó két átvezető csatornája megsérült a hajnali órákban történt robbanás következtében, és víz alá került az erőmű egyik gépterme. Az orosz hatóságok hivatalos közlése szerint egy transzformátor robbant fel, s ez ütött lyukat a falon és a mennyezeten az egyik gépteremben, ahol becslések szerint legalább 60 ember tartózkodott.

A víz alatt lévő gépteremben az éjszakai órákban is búvárok dolgoztak, keresték az eltűnt embereket. A vizet várhatóan csak három, esetleg csak nyolc nap múlva lehet eltávolítani a félig elöntött, csaknem ezer négyzetméteres gépteremből - attól függően, hogy a csatornák alsó torlasza mennyire tartja magát -, s akkor lehet majd pontosan megállapítani, mi okozta a katasztrófát.

Az erőmű hat blokkja közül három teljesen megsemmisült.

Minderről Nyikolaj Nevoljko, a vízi erőmű igazgatója tájékoztatta konferenciabeszélgetésen a Moszkvában tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt. Az igazgató szerint a hidromechanika törései, a vízi aggregátok meghibásodásai okozhatták elsősorban a balesetet. A tanácskozáson ugyanakkor elhangzott, hogy nem fenyeget a vízi erőmű összeomlása, s lakott településeket sem fenyeget árvíz, sem pedig belvíz. Viszont egy szakértői vélemény szerint négy évre lesz szükség a szajan-susenszki vízi erőmű teljes helyreállításához.

A környező települések lakossága körében a robbanás után pánik tört ki, és magaslatokra menekültek az emberek. A rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a településeket nem fenyegeti veszély, nem tervezik a lakosság evakuálását.

A robbanás helyszínén jelenleg csaknem háromszáz - köztük számos Moszkvából érkezett - szakember dolgozik, s csaknem félszáz speciális gépjárművet is bevetettek a baleset következményeinek felszámolása érdekében. Repülőgéppel újabb búvárok érkeznek hamarosan Hakaszföldre.

Az orosz kormányfő utasítást adott Viktor Ziminnek, Hakaszföld autonóm terület miniszterelnökének, hogy szervezze meg az áldozatok családjainak azonnali segítését. Putyin kormányfő utasítására a kora délutáni órákban a helyszínre utazott Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere.

A környéken több alumíniumgyár átmenetileg teljesen áram nélkül maradt, de a délelőtti órákra részben helyreállt az ellátásuk más erőművek adta árammal.

A Szajan-Susenszki-víztározóhoz épült létesítmény Oroszország legnagyobb vízi erőműve és általában erőműve: a Jenyiszej vizét duzzasztja, s abból fejleszt igen csekély önköltséggel áramot, éves átlagban mintegy 23,5 milliárd kilowattórát. Gátja 245 méter magas és 1066 méter hosszú, a talapzatánál 110, a gerincén 25 méter a vastagsága. A víztározó területe 621 négyzetkilométer. Az építési terveket 1962-ben fogadták el, s mire a nyolcvanas évek végén üzembe helyezték az utolsó turbinákat, az elsőket már fel kellett újítani. Az építkezés lényegében 1988-ban fejeződött be, 1990-ben töltötték fel első ízben a tározót, s az erőművet 2000-ban vette át az illetékes állami bizottság.

http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/robbanas_a_legnagyobb_orosz_vizi_eromuben_11_halott/2111110/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése