2009. augusztus 15., szombat

Betiltják a szűzhártyavizsgálatot

A jordán leánykérők elveszítették arra való jogukat, hogy még házasság előtt - egy orvosi vizsgálat segítségével - meggyőződhessenek jövendőbelijük erkölcsösségéről. A vallási rendeletek létrehozásával foglalkozó jordán Iftaa Tanács azért hozta ezt a rendeletet, hogy megfékezze az egyre inkább trenddé váló szűzhártya-vizsgálatot. A tesztet mostmár csak kivételes esetekben lehet végrehajtani és bírói szerv hivatalos kérelme kell hozzá.

„Legalább ezer szüzességi tesztet kérnek évente” – nyilatkozta Dr. Moemen al-Hadidi, a Nemzeti Törvényszéki Orvostani Központ (NFC) elnöke az Al Arabiyának, „de ez nem egy nagy szám, ha a világ más országaival összehasonlítjuk.” A becsületgyilkosságok száma is rendkívüli módon megnőtt az utóbbi időben Jordániában, és legtöbb esetben olyan gyanúnak estek áldozatul fiatal lányok, ahol a házasságtörés nem is volt bizonyítható.

A jordánok véleménye megoszlik a témát illetően: egyesek szerint a szűzhártyavizsgálat sértő és megalázó egy nő és egész családja számára, mások viszont meg vannak róla győződve, hogy a mai lazuló jordán társadalomban joga van a férfinak egy ilyen tesztet kérni. Kritikusok – főként feminista szervezetek – szerint a férfiak szüzességét ugyanúgy tesztelni kellene a házasságot megelőzően.

A probléma akkor került előtérbe, amikor július végén a Jordániai Nemzeti Bizottság a Nőkért (JNCW) készített egy jelentést a jordán nők helyzetéről és a nemek közti egyenlőtlenségről. „A legtöbb térségben maga a törvény szövege az, ami megakadályozza, hogy a nemek közti egyenlőség valósággá váljon Jordániában. (...) Másik oldalról pedig a nők irányába tanúsított negatív társadalmi attitűd befolyásolja a törvény gyakorlati kivitelezését.” - írja a jelentés.

„Hogy megóvjuk az emberi jogokat általában, és kiváltképpen a női jogokat, Jordániának számos lépést kell megtennie jövője alakítása érdekében.” – írja a riport, mely az oktatásban, a médiában és az államvezetésben kapott nagyobb női szerepben látja a kivezető utat.

http://kitekinto.hu/iszlam/2009/08/14/megtiltjak_a_szzhartyavizsgalatot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése