2009. augusztus 11., kedd

Letette az esküt az első spanyol ajkú legfőbb bíró


Letette a hivatali esküt szombaton Washingtonban Sonia Sotomayor, az amerikai legfelsőbb bíróság első spanyol ajkú bírája.

Sotomayor októberben foglalja el helyét, amely a 69 éves David Souter bíró nyugdíjba vonulásával üresedik meg. A szenátus csütörtökön hagyta jóvá Sotomayor kinevezését, és személyében első ízben lesz spanyol ajkú és harmadik alkalommal nő a tagja a legfőbb bírói testületnek.

A szenátus 68 igen szavazattal fogadta el Barack Obama elnök jelöltjét, míg a republikánus többsége, összesen 31 szenátor ellene szavazott. Obama május 26-án jelentette be, hogy Sotomayort jelöli a legfelsőbb bíróság tagjának, és ez volt az első jelölése ebbe a magas rangú testületbe.

A fontos társadalmi kérdésekben döntő testület ideológiai összetétele nem változik meg azzal, hogy a liberális Souter helyére Sotomayor kerül, aki biztos liberális szavazatot jelent.

A 9 tagú bíróságnak jelenleg 4 konzervatív és 4 liberális tagja van, 1 pedig hol az egyik, hol a másik oldalt támogatja szavazatával. A legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezése egész életre szól; a bírák mandátuma halálukkal vagy nyugdíjba vonulásukkal ér véget.

Az 54 éves Sotomayor - a New York-i szövetségi kerületi fellebbviteli bíróság bírája, a Princeton Egyetem és a Yale Egyetem egykori diákja - a második nő lesz Ruth Bader Ginsburg mellett a nagy tekintélyű taláros testületben.

A bronxi születésű Sotomayor 11 éve dolgozik a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely az ország pénzügyi központjának legfőbb fellebbviteli fórumaként elsősorban a vállalati és értékpapír-piaci jogban járatos.

http://index.hu/kulfold/usa/2009/08/08/letette_az_eskut_az_elso_spanyol_ajku_legfobb_biro/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése