2009. augusztus 24., hétfő

Parádé: 18 éve független a szomszédunk


Ukrajna ma 18 éve független

Ukrajna augusztus 24-én ünnepli a Szovjetuniótól való függetlenné válásának 18. évfordulóját. A Kyiv Post hetilap internetes kiadásának tudósítása szerint vasárnap reggel zászlófelvonással kezdődött a hivatalos ceremónia. Az ünnepségek a mai nap során tovább folytatódtak: Kijevben katonai parádéval is megemlékeztek a függetlenné válásról. Eddig több mint öt alkalommal tartottak katonai parádét a függetlenség napján, az elsőt még 1998-ban rendezték meg.

Julija Timosenko ukrán miniszterelnök az ünnep alkalmából elhangzott beszédében kifejtette, hogy gratulálni szeretne a nemzet minden polgárának, hogy eddig eljutottak, és hozzátette, hogy az elmúlt 18 évben már felnőtt egy olyan generáció, mely egy szabad, demokratikus Ukrajnában kezdheti meg felnőtt éveit. Timosenko kiemelte, hogy Ukrajna most egy nehéz időszakon megy keresztül, de arra kéri az embereket, hogy bízzanak Ukrajnában.

Este tíz órakor több ukrajnai nagyvárosban, például Kijevben, Szevasztopolban, Odesszában és Kercsben is tűzijátékkal ünneplik meg ezt a napot.

Ukrajna 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól. Egyes szovjet kommunista vezetők 1990 folyamán megpróbálták pozíciójából elmozdítani a reformer pártfőtitkárt, Mihail Gorbacsovot, és az ukrán parlament tagjai – attól való félelmükben, hogy Gorbacsov leváltása után már nem folytatódnak a reformintézkedések –, a Szovjetunióból való kiválás, és Ukrajna mint független állam kinyilvánítása mellett döntöttek.

http://kitekinto.hu/europa/2009/08/24/parade_18_eve_fuggetlen_a_szomszedunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése