2009. május 16., szombat

Török tehén rúgta fel Atatürköt


Ledöntötte az államalapító Atatürk mellszobrát egy tehén Törökország egyik falusi iskolájának udvarán: valóságos pánik tört ki, sőt hivatali eljárás indult az ügyben.
A Malatya tartománybeli Kadirusagi minden lakóját kihallgatták a művelődésügyi minisztérium munkatársai. Az elkövetőt, a Gülsüm nevű tehenet pedig száműzték a községből - olvasható a török lapokban szerdán. Gül Kilinc, Gülsüm tulajdonosa elmondta, hogy az állat legelés közben elszabadult. Később az iskola tanulói elmesélték, az állat felöklelte a minden iskola udvarán kötelezően felállított Atatürk-szobrot.

Törökországban nagy büntetéseket von maga után Musztafa Kemal Atatürk emlékének megsértése: ő volt a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke. Személye körül már életében kibontakozott a jelenlegi kultusz. Kilinc a vétkes állatot a biztonság kedvéért ismerőseihez vitte egy másik faluba. A tulajdonos annak ellenére tart a büntetéstől, hogy a mellszobrot senki sem szándékosan döntötte le.

A hivatal véleménye szerint először ki kell deríteni, hogyan zajlott pontosan az ügy. Egy külön felügyelő feladata lesz kideríteni, előre kitervelten történt-e vagy sem - mondta el az oktatásügyi hivatal vezetője.

http://www.metropol.hu/bulvar/cikk/403599

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése