2009. május 10., vasárnap

Ingyen laptop a norvég középiskolásoknak

Norvégiában a 16. életévüket betöltött középiskolások egy részének a kormány ingyen biztosít laptopot, ezzel segítendő iskolai kötelezettségeik ellátását és az egyenlő esélyek biztosítását.

Az éppen folyó, egyelőre kísérleti projektben körülbelül 6000 diák vesz részt, amely lefedi a programban szereplő Nord-Trondelag megye 16-tól 19 évig terjedő korcsoportját. Tekintettel arra, hogy a program rendkívül sikeres, a norvég kormány komolyan fontolgatja annak teljes körű kiterjesztését az ország minden egyes középiskolájára – írja [1] az IT café.

A laptopokra minden nélkülözhetetlen szoftvert telepítenek, vagyis találhatunk rajta szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, számológépet és az éppen oktatott tantárgynak megfelelő speciális alkalmazásokat is (a médiaszakos hallgatók számítógépére például az Adobe Photoshop kerül).

A projekt tervezői gondoltak a biztonságra is: vizsgák alkalmával egy speciálisan erre a célra készített szoftver lehetetleníti el az e-puskázást. Az írásbeli tesztek során a diákok letöltik egy weblapról a feladatsorokat, majd megkezdik a kitöltést. Amint a vizsga hivatalosan kezdetét vette, a felügyeleti rendszer bekapcsol, és nekiáll naplózni a leütött billentyűket, alkalmanként pedig lementi az aktuális monitorképet.

http://index.hu/tech/hardver/2009/05/04/ingyen_laptop_a_norveg_kozepiskolasoknak/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése