2009. május 18., hétfő

Mentes vagy bubis? Egy pédamutató rendszer

Mentes vagy bubis? Perugia tartományban Foligno és Spoleto településen május elejétől nem akármilyen víz folyik két közkútból: szódavíz. Hamarosan kimért tejben is fürödhetnek az olaszok. Sőt, Észak-Itália minden tartományában több mint egy éve sikeresen működik a folyékony mosószer újratöltő rendszer.
A speciális ivóvízszolgáltatás, a köztéri szódavíz egy hónapig ingyenes, utána 5 eurocentbe kerül literje, azaz tizedannyiba kerül, mint a most Olaszországban kapható legolcsóbb, kétliteres PET-palackos ásványvíz. A VUS (Valle Umbra Servizi S.p.a.) vagy az ATO (Autoritá de Ambito di Umbria) közszolgáltató, ivóvízellátó cégeknél előre megvásárolható az a feltölthető kártya, mellyel igénybe vehető a szolgáltatás –írja az ANSA olasz hírügynökség.

Lamberto Bottini, tartományi környezetvédelmi felelős fontos lépésnek nevezte a mostani innovációt, mely közvetlenül a környezet védelmét szolgálja és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben hasonló működéssel friss tejosztó rendszert is indítanak. A közkút a helyi termék propagálása, termék utaztatás és az eldobható csomagolás mellőzése révén többszörösen előnyös környezeti hatással bír. Ez a kezdeményezés – mondta Bollini – tettekben váltja valóra a tartomány terveit: a jelenleg évente termelődő 580 ezer tonna települési szilárd hulladék mennyiségének radikális csökkentését.

Csak Umbriában 100 millió liter ásványvizet fogyasztanak, ami hozzájárul a plasztik hulladékhegyek növekedéséhez. A csomagolási hulladék arányainak visszaszorítása mellett szimbolikus és konkrét értéke is van a “közösségi víznek”, a városi vízvezetékek és a források nagyon jó vizet adnak és megőrzik a víz minőségét. Foligno után a napokban Spoletoban nyílik a tartomány második szódás kútja. A közeljövőben két friss tej utántöltő rendszert is munkába állítanak, egyet Perugiában, egyet Spoleto közelében.

A folyékony élelmiszerek mellett a mosószertöltés is terjed az országban. Az északi megyékben, főként a bevásárlóközpontokban már szép számmal működnek a mosószer, mosogatószer és öblítő újratöltő pontok (Szicíliában a sampon, tusfürdő is), ahol önkiszolgáló módon az automata adta, egyszer megváltandó tartós, masszív műanyag flakonba adagolható a mosószer. A tavaly tavasszal indult országos kampányba az állami Rai tévécsatorna is beszállt. Műsorok szólnak a környezeti haszonról, sőt tudják, hogyan kell megfogni a kevésbé zöld fogyasztót: a flakon előállítási költséggel számolva egyes termékeknél 40-70 százalékos megtakarítást ígérnek.

A literenként 90 eurocentes egységáron adott folyékony mosószereknek nagy sikere van. Az egyéves működés során Piemonte tartomány 42 szupermarketében 90 millió darab műanyag flakont spóroltak meg – nyilatkozta elégedetten Nicola De Ruggiero, a tartományi környezetvédelmi felelős. Az Ecoalfabeta lapjai az újrahasználat előnyeit taglalják: Olaszországban 2 millió tonna műanyag palackot gyártanak, mely nagy részétől a fogyasztók egyszerűen megválnak, kidobják, miközben egy 100 grammos flakon előállításához 190 gramm kőolajat, 1,7 liter vizet használnak fel és 230 gramm szén-dioxid keletkezik.

Egy korábbi, 2007. decemberi, szintén piemontei felmérés eredménye szerint az akkor meglévő 13 töltőponton 142.300 liter eladott mosószerrel 80.089 flakont spóroltak meg, a fogyasztók hűsége a rendszerhez 56 százalékos volt. Ennyi flakon mellőzésével 4,8 tonna műanyagot és 2,68 tonna külső csomagolásra használt kartonpapírt váltottak ki, amivel 13,4 tonna szén-dioxid kibocsátást, 206,61 MWh energiát és 20,11 millió liter vizet spóroltak meg.

http://kitekinto.hu/global/2009/05/15/mentes_vagy_bubis_egy_pedamutato_rendszer


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése