2009. május 10., vasárnap

Halevéssel csökkenthető a szívelégtelenség kockázata

Egy svédországi kutatás szerint azok a svéd férfiak, akik hetente ettek zsíros halból készült ételt, ritkábban kerültek szívelégtelenség miatt kórházba, mint azok, akik nem fogyasztottak halat. Ugyanakkor túl sok hal fogyasztása sem tűnik hasznosnak.

A halhús rendszeres fogyasztását, a benne lévő, többszörösen telítetlen zsírsavak miatt valamennyi kardiológiai diétás tanácsadó javasolja. Nagy vizsgálatok igazolták, hogy ez a fajta étrend jelentősen csökkenti a koszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát.

Most újabb érv került a rendszeres halevést ajánló javaslatok mellé. Emily B. Levitan és munkatársai hat éven át követték csaknem 40 ezer svéd férfi egészségének alakulását. A megfigyelések kezdetén a vizsgált személyek életkora 45-79 év között volt, a férfiak étkezési szokásaira vonatkozó adatok is a kutatók rendelkezésére álltak. A vizsgálat eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.

A tanulmány ideje alatt, főleg az idősebb vizsgálati alanyok között előfordult szívelégtelenség, aminek megjelenése várható volt abban a csoportban, melynek tagjai kimutatható koszorúér-betegségben vagy cukorbajban szenvedtek. A kutatók azonban felfigyeltek arra, hogy 597 férfi szívelégtelenségének hátterében ilyen betegség nem szerepelt, de ezek közül 34 beteg keringési elégtelenség következtében halt meg. Abban a csoportban, melynek tagjai átlag heti egy alkalommal ettek valamilyen zsíros tengeri halból (például lazacból, makrélából, heringből) készült ételt, 12 százalékkal ritkább volt a szívelégtelenség előfordulása, mint azok között, akik nem szerették a halételt, vagy ahol lényegesen többször került hal az asztalra.

Tovább elemezve az adatokat az is kiderült, hogy a naponta közepes mennyiségben (átlag nagyjából 0,3 gramm) omega-3-zsírsavat fogyasztó személyek szívelégtelenség-kockázata 33 százalékkal volt kisebb, mit azoké, akik ilyen, szívvédőnek tartott zsírsavat egyáltalán nem ettek vagy gyógyszerként sem szedtek. A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy a hetente nem egy alkalommal, hanem többször is halat evő emberek körében, vagy abban a csoportban, melynek tagjai más formában vettek be sok omega-3-zsírsavat, a szívelégtelenség kifejlődése elleni védelem már nem érvényesült.

http://index.hu/tudomany/2009/05/10/halevessel_csokkentheto_a_szivelegtelenseg_kockazata/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése