2009. május 20., szerda

Kiengedték Kínában az utolsó Tienanmen-támogató aktivistát


Szabadon bocsátották a Tienanmen téri tüntetések miatt bebörtönzött utolsó ismert foglyot. A férfi a tüntetések idején sztrájkot szervezett egy üzemben, ami miatt életfogytig tartó büntetést kapott.

Szabadon engedték Kínában az utolsó ismert foglyot, akit az 1989-es Tienanmen téri tüntetések leverése után börtönöztek be huliganizmusért - jelentette be egy jogvédő szervezet. A San Francisco-i Dui Hua Alapítvány szerint Liu Zihuát januárban engedték szabadon, de az információ csak a múlt héten került napvilágra - írja a Los Angeles Times.

A tüntetések idején 24 éves férfit életfogytig tartó börtönre ítélték, mert sztrájkot szervezett egy több mint 10 ezer dolgozót foglalkoztató elektronikai gyárban, a Tienanmen téri demokratikus mozgalom támogatására. Börtönbüntetését 1993-ban 15 évre mérsékelték, majd tovább csökkentették, legutóbb tavaly. A Dui Hua Alapítvány szerint Kínában még 30 embert tartanak fogva az 1989-es események miatt, amelyeknek júniusban lesz a húszéves évfordulója.

A férfi négy társával szervezte a sztrájkot, a munkások mind súlyos, életfogytig tartó börtönt, illetve egyikük halálos ítéletet kapott. Büntetésüket mindnek enyhítették.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20090519-kiengedtek-kinaban-az-utolso-tienanmentamogato-aktivistat.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése