2009. május 18., hétfő

Az Atlantis asztronautái sikeresen hajtották végre harmadik űrsétájukat


Sikeresen végrehajtották harmadik űrsétájukat is az Atlantis amerikai űrrepülőgép asztronautái, akik rendkívül bonyolult javítási munkálatokat végeztek az Hubble űrteleszkóp egyik kameráján. A legénység két tagja, John Grunsfeld és Andrew Feustel szombaton hat és fél órát töltött az űrben. Küldetésük legnehezebb feladata az űrteleszkóp egyik tönkrement kamerájának a javítása volt. A maga nemében egyedülálló feladat volt ez, tekintettel arra, hogy űrhajósok még sose végeztek ilyen finom és aprólékos munkát a nyílt űrben. Négy áramkör és a tápegység kicseréléséhez 32 apró csavart kellett kicsavarozniuk.
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei is elismerték, hogy a vastag űrhajós kesztyűben, űrbéli viszonyok közepette ez rendkívül bonyolult feladat. Ez volt az első alkalom, hogy az űrhajósok nem cseréltek, hanem javítottak egy tönkrement műszert a távcsövön.

Az űrséta során a két űrhajós egy új, 88 millió dollárt érő spektrográfot is felszerelt a távcsőre. A bonyolult munka ellenére az űrhajósok a tervezettnél félórával korábban végezték el a feladatukat. Az Atlantis legénységére még további két űrséta vár: olyan munkálatokat végeznek, amelyek révén meghosszabbodik a Föld körül 19 éve keringő Hubble űrteleszkóp küldetése.

http://www.mti.hu/cikk/382592/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése