2009. május 1., péntek

A britek kivonulnak Irakból, és kivizsgálják 'hibáikat'

Több mint hat év után befejeződött a brit hadműveleti jelenlét Irakban, de a vizsgálat elkerülhetetlen az ellentmondásos intervenció dolgában. A küldetés 179 szigetországi katona életébe került, az általuk ellenőrzött déli országrészben 50 szövetséges fegyveres lelte halálát. Gordon Brown kormányfő szerint Irak "sikertörténet".

Csütörtökön megkezdődött a visszaszámlálás, a mintegy 4000, még Bászrában állomásozó brit katona túlnyomó többsége május végéig elhagyja Irakot. Mindössze négyszázan maradnak ott, hogy továbbra is segítsenek a helyi biztonsági erők kiképzésében.

Az eredetileg tervezettnél egy hónappal korábban megkezdődött csapatkivonást egyszerre jelentette be Londonban Gordon Brown kormányfő és iraki kollégája Núri al-Málik, és ezzel párhuzamosan került sor a második legnagyobb iraki városban az ellenőrzés mandátumának hivatalos átruházására az amerikai hadseregre.

A rutin esemény egyben alkalom volt arra, hogy megemlékezzenek a déli országrészben elesett brit és külföldi katonákról. Az egyórás ceremónia keretében felolvasták a 2003 és 2009 márciusa óta hősi halált halt 179 brit és a velük vállvetve harcoló ötven külföldi áldozat, köztük dánok, indiaiak és olaszok nevét.

A Downing Street 10-ben rendezett megbeszélések után Gordon Brown sajtóértekezleten ismerette a két ország között létrejött barátsági és együttműködési megállapodást. A brit kormányfő a kapcsolatok új szakaszát vázolta fel, sikertörténetként állítva be Irakot és méltatva a brit fegyveres erők tartós hozzájárulását a közel-keleti ország átalakulásához.

A brit katonai jelenlétnek véget vető, a bászrai repülőtéren rendezett emelkedett hangulatú ünnepségen John Hutton védelmi miniszter hangoztatta, hogy az elmúlt hat év fejlődése Irakban igazolja, a katonai áldozat nem volt hiábavaló. Mielőtt az iraki hadseregnek az elmúlt évben végre sikerült felszámolni a beszivárgott sejtek tevékenységét, a brit kontingens ki volt téve az éppen általa kiképzett biztonsági erőkbe beépült milicisták és törzsi pribékek akcióinak, emberrablásoknak, rakétatámadásoknak.

A brit közvélemény túlnyomó részének ellenszenve az iraki invázióval szemben mit sem változott az elmúlt hat évben. A kivonulás megkezdése kapcsán kiújult a hadjárat elindításának és lebonyolításának körülményeire kiterjedő vizsgálat követelése.

Maga a védelmi miniszter a "misszió hibáinak érdemi áttekintését" tartja szükségesnek, aminek elkerülhetetlenül érintenie kell a brit erők végzetesnek bizonyult rossz felszereltségét és gyenge ellátását. David Cameron, az ellenzék vezére hasonló átfogó eljárást sürgetett, mint amilyen az 1982-es falklandi háborút követte.

Nem merült feledésbe, hogy az invázió elindítása az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó bizonytalan titkosszolgálati jelentéseken alapult. A George W. Bush volt amerikai elnök és Tony Blair akkori brit kormányfő vezette koalíció az ENSZ Biztonsági Tanácsának áldása nélkül rohanta le Irakot.

http://nol.hu/kulfold/a_britek_kivonulnak_irakbol__es_kivizsgaljak__hibaikat_

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése