2009. február 16., hétfő

Válság a pálmafák alatt

Most a tengerentúlon sztrájkolnak a franciák

Egyelőre képtelen úrrá lenni Párizs a tengerentúli prefektorátusokon zajló sztrájkokon. Guadeloupe szigetén január 20-án kezdtek munkabeszüntetésekbe, a sztrájkhangulat az utóbbi napokban átterjedt más prefektorátusokra is. A szakszervezetek elsősorban a minimálbér megemelését követelik.
Nicolas Sarkozy pénteken egy ad-hoc bizottság felállítását kezdeményezte, melyet a tengerentúli tartományokban kibontakozott szociális válság megoldásával bíz meg.

A karib-tengeri Guadeloupe tartományban január 20-án általános munkabeszüntetésbe kezdett a Lyiaunaj Kont Pwofitasyon (LKP) szakszervezet, a minimálbér 200 euróval történő megemelését követelve. A kormány ezzel szemben a szociális segélyek, a lakástámogatásra és az iskolafelújításokra szánt pénzösszegek növelését, illetve az üzemanyag árának csökkentését javasolta. A kormány álláspontja szerint a minimálbér megemelése a gazdasági válság idején nem lehetséges.

Az LKP nem fogadta el az ajánlatot, és megszakította a tárgyalást a kormány képviselőivel. A válság azóta átterjedt egy másik karibi prefektorátusra, Martinique-re és a Madagaszkártól keletre található Réunion-ra is.

A Guadeloupei Regionális Tanács elnöke szerint, ha nem sikerül gyorsan egyezségre jutnia a két félnek, akkor nagyon súlyos gazdasági, szociális és akár politkai válság bontakozhat ki. A konzervatív Figaro pedig arra figyelmeztet, ha a kormány enged a szakszervezeteknek, akkor könnyen előfordulhat, hogy Párizsban is előállnak hasonló követelésekkel a munkavállalók.

Európai minimálbér-körkép

A 27 tagú Európai Unióban 22 tagállamban vezették be a minimálbért. A legtöbbet Luxemburgban adták a tavalyi évben, 1641 eurót. Második helyen Írország található, 1462 euróval. A listán előkelő helyen szerepel Franciaország (1321 euró), nagyjából ugyanennyit adnak Hollandiában (1357), Belgiumban (1336). Négyszámjegyű az összeg még az Egyesült Királyságban (1148), és Ausztriában (1000). Görögországban legkevesebb 680, Spanyolországban 624, Portugáliában 450 eurót visznek haza havonta.

Közép-Európa országai közül Szlovénia után (556) Lengyelországban és Csehországban a legmagasabb a minimálbér (334, illetve 329 euró). Magyarországon és Szlovákiában hasonló összeget visznek haza a minimálbérből élők (71500 forint, illetve 295 euró). Legkevesebbet Bulgáriában adnak (112), míg Törökországban meglepően magas, 333 euró a minimálbér.

http://kitekinto.hu/europa/2009/02/16/valsag_a_palmafak_alatt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése