2009. február 7., szombat

"Szaúd-Arábia az alapjogok védelmezője"


Az ENSZ jelenlegi jogi sztenderdjét ki kell egészíteni az iszlám törvénykezéssel és gyakorlattal - mondta a szaúdi emberi jogi bizottság alelnöke. 2007-ben 153, 2008-ban 102 embert végeztek ki az országban.
Szaúd-Arábia szerint az olajmonarchia az alapvető jogok védelmezője - jelentette ki a királyság három éve alakult emberi jogi bizottságának alelnöke az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Zeid al-Husszein elismerte, hogy voltak, vannak erőszakos cselekedetek országában, de szerinte ezek a törzsi múlttal összefüggő egyéni esetek.

A szaúdi állambizottság alelnöke szerint az ENSZ jelenlegi jogi sztenderdjét ki kell egészíteni az iszlám törvénykezéssel és gyakorlattal.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy a vallási sajátságok, mint az iszlámban ez tökéletesen kifejeződik, kiegészítik, nem pedig csökkentik a nemzetközi emberi jogok elveit" - mondta al-Husszein a Tanácsnak.

"Tudatában vagyok annak, hogy legtöbb iszlám országban az egyéni gyakorlat nem mindig felel meg a valódi iszlámnak, és sok tennivaló van azért, hogy biztosítva legyen az emberi jogok támogatása és védelme" - közölte.

Emberi jogok: van tér a fejlődésre

Szaúd-Arábia emberi jogi helyzetét a 47 tagállamból álló ENSZ Emberi Jogi Tanács vizsgálta át. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a kivégzések is jól mutatják a valós helyzetet, illetve a szigorú iszlám irányvonalat, hiszen 2007-ben 153, 2008-ban 102 embert végeztek ki, és ezek a népesség számához viszonyítva rendkívül magas számok.

Az Amnesty International és Human Rights szerint a nőkkel szembeni visszaélések, a kínzások, a példátlanul nagy mennyiségű letartóztatások, a vádemelés nélküli fogva tartások és a politikailag nem kívánatos emberek bebörtönzése mind azt bizonyítják, hogy Szaúd-Arábiában semmibe veszik az emberi jogokat.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.szaud-arabia_az_alapjogok_vedelmezoje.96903.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése