2009. február 2., hétfő

Lesz-e mit enni?


A héten Madridban számos ország képviselői és vállalatok vezetői egyeztettek a világ gabonaellátásáról egy kétnapos csúcstalálkozón, mely a világ élelmiszerbiztonságának témája köré épült. A FAO és Spanyolország által szervezett és szponzorált találkozó célja elsősorban az volt, hogy a résztvevők megvitassák a közel egy milliárd embert érintő élelmiszerhiány lehetséges megoldását.


A zárónapon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és José Luis Rodrigues Zapatero, spanyol miniszterelnök is tiszteletét tette. Zapatero ígéretet tett, miszerint Spanyolország egy milliárd eurót biztosít az elkövetkezendő öt évben azoknak a fejlődő országoknak a számára, melyek élelmiszerellátása problémás.

Ban Ki Mun az értekezleten megtartott beszédében a nemzetközi összefogás fontosságát hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy az egyelőre megoldatlan kérdést nem szabad mellőzni vagy elfelejteni, főleg most, a gazdasági krízis okán, ugyanis az élelmiszerellátási nehézségek nem fognak megoldódni.

A gazdasági válság okozta árzuhanások még inkább megnehezítik a farmerek piaci működését: nincs ugyanis megfelelő anyagi hátterük a tervezésre, fejlesztésre, beruházásra. A globális hitel-krízis pedig csak még összetettebbé alakítja helyzetüket.

Ma azoknak az embereknek a száma, akik nem gyakorolhatják még az olyan alapvető emberi jogaikat sem, mint a táplálkozás, lassanként eléri az egy milliárdot. A legszerényebb becslések szerint is 50 millió gyermek él a Földön, aki rosszul, vagy alultáplált. Ban Ki Mun szerint ezek az ijesztő adatok azok, melyek felhívják az emberek figyelmét a mielőbbi cselekvésre. „Úgy tűnik, hogy gyakran elfelejtettük az elmúlt évtizedekben, milyen vékony határvonal választja el azt, amikor bőséges élelmiszer-ellátáshoz juthat valaki és a bénító hiányt”, ami az éhezést jelenti sokak számára.

Afrika helyzetének súlyosságát szintén kiemelte. „Az Afrikában élő emberek szenvednek a leginkább.” De az élelmiszer ellátásának bizonytalansága nem csak egyetlen kontinenst érint, „ez egy globális kihívás”. Azonban a kitűzött feladat kivitelezését, a világ jóléti színvonalának emelését mára már a klímaváltozás hatásai is nehezítik.

"Majd egymilliárd ember szenved az éhínségtől, nyilvánvaló, hogy a jelenlegi, létező rendszerek nem végzik jól a munkájukat”- nyilatkozta Alexander Woollcombe, a brit éhezés ellen küzdő szervezet, az Oxfam szóvivője. Szerinte igény van arra, hogy tényleges, meggyőző fejlődés mutatkozzon, és így az ilyen találkozók is értelmet kapjanak.

Jacques Diouf, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) főigazgatója felkérte az USA elnökét, Obamát, hogy egy csúcstalálkozó keretében még az idén próbáljanak megoldást találni a helyzetre.

http://kitekinto.hu/global/2009/01/31/lesz-e_mit_enni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése