2009. február 22., vasárnap

Olaszország: határozott fellépés vagy fasizmus?

Az illegális bevándorás ellen az Unió ügynökséggel, az olaszok polgárőrökkel küzdenek

Az Európai Bizottság szerdai határozata alapján – ha a tagállamok és a Parlament is rábólint még idén – 2010-től megkezdi működését az Európai Menekültügyi Együttműködési Iroda. Az újonnan létrejövő ügynökség célja az EU azon országainak megsegítése, melyekbe nagy tömegeben érkeznek illegális bevándorlók. Az olasz hatóságok azonban drasztikusabb lépésekkel próbálják megoldani a problémát.

„Az iroda fő feladata a menekültügyi együttműködés támogatása a gyakorlatban” – fejtette ki az újságíróknak Jacques Barrot, az igazságügy, szabadság és biztonság témákért felelős francia biztos a sajtótájékoztatón. Az ügynökség segítségével a túl nagy nyomás alatt lévő országokból a bevándorlókat a többi uniós tagországba lehetne csoportosítani – mintegy szétterítve a problémát és a kockázatot az egész közösségen.

A Bizottság javaslata alapján 5 millió eurót kapna az ügynökség az induláskor, majd 2013-ig megtripláznák ezt az összeget, írja az EUobserver. Az iroda központja Brüsszelben lenne – hogy miért nem egy érintett országban, arra nem tért ki a francia biztos sem – és 24 fővel kezdené meg működését. Az elkövetkező években ez a létszám 60-100 főre is nőhetne. Az ENSZ menekültügyi központja (UNHCR) is delegálna a tervek szerint egy megfigyelőt az ügynökség vezetőségébe. A bevándorlók problémájának rendezése egyre sürgősebb ügy az Unióban, hiszen a tavalyi év során csak a Földközi-tenger felől 67 ezren érkeztek illegálisan az Unióba, és ez a szám évről évre növekszik.

Olasz módra

Ezeknek a bevándorlóknak több mint a fele Máltán és Olaszországban szállt partra – nem is csoda, hogy az olasz belpolitika is kiemelten foglalkozik az üggyel. Országszerte egyre több problémát okoznak az országba beáramló és katasztrofális körülmények között élő külföldiek. Hétfőn Róma főpolgármestere elrendelte több száz - leginkább romáknak otthont adó - putri lerombolását, valamint Roberto Maroni belügyminiszter az erőszakos bűncselekmények növekvő száma miatt sürgős intézkedéseket akar bevezetni az állampolgárok védelme érdekében. Elképzelései szerint polgárőr csapatok járőrözésével lehetne leginkább növelni a közbiztonságot.


Ezekre az emberi jogi aktivisták szerint kritizálható lépésekre azután szánta rá magát az Északi Liga minisztere, miután az elmúlt napokban három fiatal lányt is megtámadtak az utcákon. Két kelet-európainak leírt férfi február 14-én egy 14 éves lányt a Caffarella Parkban, a fővárosban inzultált, a lány barátját pedig megverték. Milánóban egy 21 éves bolíviai nőt támadott meg valószínűsíthetően egy észak-afrikai férfi. Szintén még a hétvégén tartoztattak le Bolognában egy tunéziai férfit – aki nemrég szabadult a börtönből – egy 15 éves lány megerőszakolásáért.

Február hatodikán a Szenátus már elfogadott egy biztonsági csomagot, így már csak az alsóháznak kell rábólintania a törvénytervezetre, melynek következtében a Belügyminisztérium nyilvántartásba venné a hajléktalanokat is, az etnikai hovatartozásukkal együtt. A rendelkezés kötelezné az orvosokat is arra, hogy jelentsék a rendőrségnek, ha illegális bevándorlók fordulnak hozzájuk. Ez azonban felvet egy problémát: ha félni fognak a doktorok felkeresésétől is a menekültek, akkor az jelentős egészségügyi kockázatokkal járhat.

Érdekesség, hogy a biztonsági csomagot már júliusban bemutatta az Európai Bizottságnak az olasz kormány, pedig egy-egy törvényt csak elfogadásuk után szokott véleményezni az uniós testület – és most sem cselekedett másként: amíg nem dönt az olasz képviselőház, addig a Bizottság néma marad az ügyben, tudósít az EUobserver.

A baloldali olasz ellenzéknek sikerült elérnie egy módosító indítvánnyal, hogy a polgárőrök ne legyenek felfegyverkezve, feladatuk korlátozódjon a gyanús tevékenységek jelentésére. A csomag még így sem elfogadható az európai liberálisok számára, Sarah Ludford angol EP-képviselőnő a Bizottság szokványos eljárását is kritizálta, valamint „kvázi-fasisztának” nevezte az intézkedéseket, melyek őt a 1930-as évekre emlékeztetik.

http://kitekinto.hu/europa/2009/02/22/olaszorszag_hatarozott_fellepes_vagy_fasizmus/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése