2009. február 5., csütörtök

Antikapitalista párt alakul Franciaországban


A francia szélsőbaloldal legfőbb pártja, a Forradalmi Kommunista Liga (LCR) csütörtökön kezdődő kongresszusán feloszlatja magát és helyette szóvivőjének, Franciaország egyik legnépszerűbb politikusának, Olivier Besancenot-nak a vezetésével megalakul az Új Antikapitalista Párt (NPA).
Az 1968-as diáklázadások után alapított, s jelenleg háromezer tagot számláló trockista LCR helyébe lépő antikapitalista párt - amelynek hivatalos nevéről szombaton döntenek a küldöttek - háromszor több, kilencezer taggal alakul meg. A Le Monde című napilap beszámolója szerint a másfél éve formálódó új párt tagjai már nem elvtársaknak szólítják egymást. Néhány szélsőbaloldali szervezet és szakszervezet volt tagjai, környezetvédők és globalizáció-kritikus aktivisták mellett a többség fiatal és újonc a politikában.

"A közös pont az, hogy mindannyiuknak elege van Sarkozyből, és hogy Besancenot-ban látják az egyetlen igazi baloldali személyiséget" - véli Alain Krivine, az LCR egyik alapítója, a 68-as diákmozgalom egyik vezetője. Bár az antikapitalista párt nem lesz tagja a Lev Trockij által alapított IV. Internacionálénak, s hivatalosan sem a trockizmusra, sem a kommunizmusra nincsen semmilyen utalás az alapító dokumentumokban, ideológiájának két meghatározó eleme a "kapitalizmussal való szakítás" és a legnagyobb ellenzéki párttal, a "Szocialista Párttal szembeni teljes függetlenség".

Az új csoportosulás "a munkásmozgalom legjobb hagyományait kívánja folytatni, függetlenül attól, hogy azok trockisták, szocialisták, kommunisták vagy guevaraisták" - fogalmazott Besancenot csütörtökön a France Inter közszolgálati rádióban. Az NPA felvállalt célja az "igazi baloldal" és a "legjobb ellenzék" képviselete Nicolas Sarkozy politikájával szemben.

Az új párt egyelőre elsősorban vezetőjének, a feloszló LCR szóvivőjének népszerűségében bízik. A történelem szakot végzett, de félállású postásként dolgozó 35 éves Besancenot a 2007-es elnökválasztáson a szélsőbaloldali jelöltek közül messze a legtöbb voksot kapta, a szavazatok 4 százalékával, s azóta a francia média egyik "kedvelt sztárja". Egy közelmúltban megjelent felmérés szerint a franciák hatvan százaléka jó véleménnyel van róla, a megosztott és hangjukat hallatni képtelen szocialistákkal szemben őt tartják a leghitelesebb ellenzéki politikusnak, annak ellenére, hogy nem parlamenti képviselő.

Az IFOP közvélemény-kutató intézet szerint pedig az új párt, amennyiben szövetséget köt a többi szélsőbaloldali erővel, a júniusi európai parlamenti választásokon a szavazatok 15 százalékát tudja majd megszerezni. A Libération című napilapnak adott interjújában Besancenot ugyanakkor vállalta, hogy az általa elképzelt társadalmi modell "részben utópia". Az NPA egyetlen egységes állami banki szolgáltatás bevezetését, az elbocsátások betiltását, a jelenleg bruttó 1321 eurós minimálbér 1500 euróra emelését szeretné.

A jelenlegi világválság és a növekedő szociális elégedetlenség egyértelműen kedvez az NPA megalakulásának, amit Besancenot is felismert: "Kedvező a légkör a mozgósításhoz, folytatni kell a január 29-i tömeges megmozdulást". Akkor közel kétmillióan tüntettek és általános sztrájk volt valamennyi szektorban.

http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/358865

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése