2009. február 16., hétfő

Megegyeztek az új világrendről

A G7 pénzügyminiszterei a nemzetközi pénzügyi rendszer reformját sürgetik

Pénteken vette kezdetét és szombaton ért véget a világ legfejlettebb államainak, más néven a G7 pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek a tanácskozása. Az értekezlet Rómában zajlott, és bár konkrét intézkedésekben nem állapodtak meg, általános kérdésekben egyetértettek a résztvevők.

A két napos konferencián egyetértésre jutottak a világ hét iparilag legfejlettebb (G7) országát magában foglaló csoport pénzügyminiszterei, mégpedig abban, hogy szükség van egy új gazdasági világrend létrehozására. Ennek keretében hajtanák végre a világpiac és a pénzpiac stabilizálását. A közleményben továbbá kiemelten hangsúlyozzák, hogy elítélik a nemzeti protekcionizmust, mivel az tovább erősíti a már most is javában tomboló válságot.

A találkozó résztvevői finomabb hangot ütöttek meg Kínával kapcsolatban, ugyanis szeretnék, ha az áprilisban megrendezésre kerülő G20 rendezvényen érdemi tárgyalásokat tudnának folytatni a globális pénzügyi rendszer biztonságosabbá és átláthatóbbá tételéről.


A résztvevők közül kiemelt figyelem jutott az USA újdonsült pénzügyminiszterének, Timothy Geithner-nek, ugyanis éppen a római diskurzus alatt jelentette be az Egyesült Államok „Vegyél amerikait” néven futó új, 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját. Az amerikai tőkeinjekció azonban nem aratott osztatlan sikert, mivel sokan egy újabb protekcionista intézkedést látnak benne, amivel csak a válságot finanszírozza majd az ország.

Tiszteletét tette Rómában Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója is, aki a mostani válságot az 1930-as évekéhez hasonlította, és figyelmeztetett, hogy nem szabad elkövetni az akkori hibákat, vagyis nem járható út az országok részéről az, ha protekcionista intézkedéseket hoznak saját gazdaságuk fellendítése érdekében. Emellett kiemelte, hogy az IMF reformját is lehetségesnek tartja, ugyanis egyes országok valószínűleg további támogatásra fognak szorulni.

A szép ígérgetések és tervezgetések ellenére, ezen a konferencián sem sikerült semmi érdemlegeset elfogadni, mindössze egy teljesítendő minimumot sikerült megfogalmazniuk a résztvevő országok – Egyesült Államok, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada – pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek. Azonban legalább amellett lándzsát törtek, hogy ezt a „minimumot” – új gazdasági világrend felállítása és a protekcionista intézkedések kerülése – következetesen képviselni fogják az április másodikán megrendezésre kerülő londoni G20 konferencián.

Az összehangolt, határokon átívelő, lényegi elgondolásokat tartalmazó válságkezelésre azonban minél hamarabb szükség lenne, ugyanis 2008 utolsó negyedévében az Európai Unió GDP-je 1,5%-ot zuhant, az EU motorját adó német gazdaság pedig a legutóbbi felmérés szerint 2,1%-al zsugorodott GDP-ben számolva.

http://kitekinto.hu/europa/2009/02/15/megegyeztek_az_uj_vilagrendrl/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése