2010. január 13., szerda

"Valótlanságshow" egy székelyföldi faluról


Hivatalos bocsánatkérésre szólítanak fel egy román magántelevíziót amiatt, hogy egy székelyföldi falu életét „valótlanságshow" keretében, torz formában mutatta be.

Az erdélyi Krónika arról írt: a Kovászna megyei Uzon önkormányzata az Országos Audiovizuális Tanácshoz (a romániai ORTT) és a kormányhoz fordult, hogy hivatalos bocsánatkérésre szólítsák fel az Antena 1 tévécsatornát, amiért torzítva mutatta be a községhez tartozó Bikfalvát.

A televízió december 7-én főműsoridőben sugározta a Bemutatlak a szüleimnek című műsorát. Ez arról szólt, hogy a bukaresti lány és a bikfalvi fiú össze akar házasodni, de előtte a lány és szülei ellátogatnak a háromszéki faluba.

Csakhogy a valóságshow-nak nevezett műsor hemzsegett a valótlanságoktól – állítják a helyiek. Szerintük maga a történet is hazugság volt, ugyanis a műsorban szereplő bikfalvi Horváth családot nem ismerik a faluban, a jeleneteket a településen működő egyik panzióban forgatták. Ráduly Istvánt, Uzon polgármesterét és a falu lakosságát az háborította fel, hogy az adásban a fiktív bikfalvi családon keresztül ferdítve mutatták be a Világörökség címre pályázó, kúriáiról híres festői falut.

Az adásban a lány szülei szekérrel érkeznek a faluba, mert – mint elhangzott – másként nem lehet megközelíteni a települést, a tanult fővárosi lány pedig kénytelen öt kilométert gyalogolni a legközelebbi üzletig. Márpedig a faluban egymástól néhány száz méteres távolságra vannak a boltok – hívják fel a figyelmet a település lakói. Ugyancsak az látszik kiderülni a műsorból, hogy a boltban, majd később a sepsiszentgyörgyi szállodában – ahol a bukaresti szülők megszállnak – senki nem beszél románul, ami szintén nem jellemző. A szereplők a farakás tetején keresik a térerőt, holott Bikfalván nincsenek ilyen gondok.

Ráduly István nyílt levelében úgy fogalmazott: aggasztó, hogy a tévéadó elferdíti a tényeket nézettsége növelésének érdekében, a hamis jelenetek ugyanakkor súlyosan sértik az egész vidék magyar lakosságát. Közlése szerint azt kérik, hogy ugyancsak főműsoridőben, hasonló terjedelemben készítsenek tárgyilagos riportot, valós képet mutatva Bikfalváról és környékéről. A polgármester szerint csak ilyen módon orvosolható az okozott erkölcsi kár.

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2010/01/12/valotlansagshow_egy_szekelyfoldi_falurol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése