2010. január 8., péntek

Befagyott a tenger Nagy-Britanniánál


Péntek reggel már -20 fokra ébredhetnek Nagy-Britanniában, ahol a szokatlanul hideg időjárás miatt több öbölben jegesedni kezdett a tenger. Az időjárás miatt repülőjáratokat is törölni kellett.

Sarkvidékire fordult az időjárás Nagy-Britanniában, amelynek egyes partvidékein ötven éve először már a tenger is kezd befagyni. Akadozik a légiforgalom, budapesti járatokat is törölni kellett. A Malév két mentesítő járatot indított Londonba>>> [1]

Anglia középső és déli vidékein fél méteres hó esett, csütörtök reggel pedig -18 fokot mértek, ami 20 fokkal hidegebb az ilyenkor szokásos hajnali hőmérsékletnél. A brit meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint azonban még ennél is hidegebb lesz: péntek reggelre már -20 foknál is hidegebb lehet.

A rendkívüli hidegben több partszakaszon elkezdődött a tenger jegesedése. A nyugat-walesi Aberystwyth tengerparti üdülőhely egyik szélvédett öble már teljesen befagyott. Ilyesmire legutóbb 1962-1963 kivételesen hideg telén volt példa.

Angliában és Walesben tízezer iskolában szünetel a tanítás. A BBC csütörtöki beszámolója szerint számos angliai városban gondot okoz az üzletek élelmiszerkészleteinek feltöltése a behavazott utak miatt. Szakértők szerint ha nem enyhül az időjárás, hamarosan a földgázellátással is problémák lehetnek. Előzetes becslések szerint csütörtökön megdőlt a napi földgázfogyasztási rekord.

A december közepe óta tartó, évtizedek óta példátlan keménységű brit tél vége azonban még nem látszik: a meteorológia csütörtöki előrejelzése szerint legalább egy hétig marad a sarkvidéki időjárás.

http://index.hu/kulfold/2010/01/08/befagyott_a_tenger_nagy-britannianal/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése