2010. január 27., szerda

Kivégezték Vegyi Alit


A bagdadi kormányszóvivő bejelentette, hogy végrehajtották a halálos ítéletet a Vegyi Aliként elhíresült Ali Hasszán Al- Mazsidon. Szaddám unokatestvérét több mint 100 ezer ember haláláért vonták felelősségre

Hétfő reggel felakasztották Szaddám Huszein unokatestvérét, a Vegyi Ali néven elhíresült Ali Haszán al-Madzsídot. Bár Ali leginkább a háttérből irányított, őt tartották Szaddám egyik legkegyetlenebb emberének. Volt titkosszolgálati vezető, magasrangú pártfunkcionárius, és a diktátor családján belül is fontos poziciót foglalt el.

Becenevét a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján kapta. A legembertelenebb vegyi fegyverek bevetésétől sem riadt vissza, amikor Szaddám ellenfeleivel kelett leszámolni. Kurdok és síiták ellen elkövetett népirtásért négy perben is fellelősségre vonták, és először 2007-ben, majd negyedszer idén januárban ítélték halálra

Két héttel ezelőtt az észak-iraki Halajab városa elleni támadásban vállalt szerepéért találták bűnösnek. Ő látta el kézjegyével azt az utasítást, ami a kurdok lakta területen minden ellenséges ember és állat elpusztítását elrendelte. A mustárgázt is használló iraki kormányerők 4000 falut romboltak le és egyes források szerint 100 ezer, mások szerint 180 ezer kurd nemzetiségű iraki haláláért felelősek.

2003-ban fogták el az amerikai csapatok, Szaddám Huszein kivégése óta ő a legmagasabb rangú iraki politikus, akit kivégeztek a diktatúra idején elkövetetett bűneiért.

Nem sokkal a halálós ítélet végrahajtását bejelentő kormányszóvivői tájékoztató előtt három bomba robbant [1] a iraki kormánynak is otthont adó Zöld Zóna közelében, a város szállodanegyedében. Egyelőre nem tudni, hogy a két eseménynek van-e egymáshoz köze.


http://index.hu/kulfold/2010/01/25/kivegeztek_vegyi_alit/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése