2010. január 20., szerda

Ennyi volt az Obama-elnökség?

Valóra vált, amitől a demokraták a legjobban féltek: a republikánus Scott Brown nyerte a massachusettsi szenátorválasztást, ezzel 41 szavazathoz juttatva a jobboldalt a felsőházban.

„Személyesen akarok odamenni [a Szenátusba], hogy visszaküldjem az egészségügyi reformot a tervezőasztalra.” – így foglalta össze az Scott Brown, republikánus szenátor-aspiráns, hogy miért szavazzanak rá a massachusettsi választók. A konzervatív jelölt energikus kampányával sikeresen váltotta szavazatokra a keleti parti állam lakóinak a kormányzó párttal való elégedetlenségét az augusztusban elhunyt Edward Kennedy szenátusi helyéért folytatott küzdelemben.

A magát a nép képviselőjének tekintő ötven éves politikus azt ígérte, hogy szembeszáll a „demokrata gépezettel”, és kizárólag a massachusettsi választók akaratát képviseli majd a szenátusban. A populista üzenet főleg a Boston külvárosában élő, független szavazók körében talált támogatókra, akik számára a kongresszusi demokrata fölény a politikai elit elnyomását jelképezi.


A massachusettsi választóknak számos okuk volt arra, hogy kifejezzék ellenérzésüket a demokrata többségű Kongresszus, illetve Barack Obama eddigi tevékenysége miatt. A New York Times által megkérdezett helybéliek többsége az egészségügyi reformmal, illetve a még mindig magas munkanélküliséggel, míg mások a guantánamói foglyok polgári bíróságok elé állításával voltak elégedetlenek. A felmérések is azt bizonyították, hogy a szavazók többsége változtatni szeretne, a Suffolk Egyetem által készített közvélemény-kutatásban ugyanis a válaszadók 55 százaléka úgy gondolta, hogy a keleti parti állam rossz irányba halad.

Nem javított a kormányzó párt megítélésén a demokrata jelölt, Martha Coakley kampánya sem, amely a megfigyelők szerint sem energikus, sem pedig inspiráló nem volt. A massachusettsi igazságügy-miniszterként szolgáló Coakley, miután elnyerte pártja jelölését, nem kezdett azonnal kampányolni, Brown pedig pillanatnyi előnyét kihasználva képes volt maga diktálni a verseny ritmusát. A demokrata jelölt helyzetén már az sem segített, hogy az utolsó héten több vezető demokrata politikus, köztük Barack Obama is Massachusettsbe utazott, hogy Coakley támogatására buzdítsa a helybélieket.

Obamának is keresztbe tettek

Amint arról a Kitekintő korábban beszámolt, a massachusettsi kudarc könnyen felboríthatja Barack Obama törvényhozási terveit. Scott Brown beiktatása után ugyanis a republikánusok 41 szavazattal rendelkeznek majd a Szenátusban, így lehetőségük nyílik megakadályozni az egészségügyi reform, illetve a demokraták többi törvénytervezetének hatályba lépését. Ez egyben azt is jelenti, hogy meghiúsulhatnak Obama tervei a pénzügyi rendszer átalakítására, illetve a klíma- és energiatörvény, valamint a munkahelyteremtő program mihamarabbi bevezetésére.

A kormányzó pártnak még két utolsó lehetősége lenne az egészségügyi reform elfogadtatására Scott Brown beiktatása előtt, azonban mindkét lehetőség nagy kockázatokkal is jár. A demokraták esetleg megpróbálhatják felgyorsítani az egészségügyi reform egyeztetési folyamatát a Szenátus, illetve a Képviselőház között, azonban ez azt az üzenetet küldené, hogy Obama mindenáron rá akarja erőltetni reformját a társadalomra. Emellett megkísérelhetik elfogadtatni a Szenátus változatát a Képviselőházzal, ennek sikere viszont kétséges, hiszen elképzelhető, hogy egyes demokrata képviselők inkább nem kockáztatják, hogy szavazatukkal tovább rontsák esélyeiket a kongresszusi választásokon.

A Republikánus Párt szerint a massachusettsi győzelem előrejelzi a 2010 novemberében tartandó időközi választások kimenetelét. Szerintük azután, hogy sikerült megkaparintaniuk egy olyan szenátusi helyet, amelyet 1953 óta demokrata politikusok foglaltak el, a 2010-es választásokon republikánus előretörés várható. Ettől tartanak a demokraták is, akik egyre kevésbé bízhatnak abban, hogy törvényhozási sikereikkel kampányolhatnak. Barack Obama és pártja így csupán abban reménykedhet, hogy a novemberig folyamatosan javulni fog az amerikai gazdaság helyzete.

http://kitekinto.hu/amerika/2010/01/20/ennyi_volt_az_obama-elnokseg/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése