2010. január 6., szerda

Akcióban a nyelvrendőrség!

Január elsejétől már pénzbírságot is kiszabhat a szlovák kulturális minisztérium a nyelvtörvény ellen vétőknek. Igaz, előtte írásban kell figyelmeztetnie a „vétkest“, s felszólítania a jogsértő állapot elhárítására. A minisztérium az Új Szó érdeklődésére nem mondta meg, küldtek-e már valakinek figyelmeztetést, pénzbírságot viszont még feltehetően nem tudtak senkinek sem adni.

Ősszel ugyanakkor már volt rá példa, hogy a minisztérium felszólított jogi személyt a nyelvtörvény betartására – Nagytárkány önkormányzata figyelmeztetést kapott, hogy szlovákul is jelentse be közleményeit a községi hangosbemondóban.

A nyelvtörvény tavaly szeptember óta hatályos, ám a figyelmeztetést még nem követhette bírság. A kormány ugyanis azt ígérte a nemzetközi szerveknek, hogy a „módszertani útmutató“ megszületéséig, év végéig nem büntet.

Jó tudni, hogy nem csak a kulturális tárca büntethet a nyelvtörvény alapján, pénzbírságot adhat a Kereskedelmi Felügyelet is. Ezen kívül a jogszabály a Frekvenciatanácsot is illetékes szervnek nevezi meg a törvényben, igaz, a testület nem adhat büntetést a jogszabály megsértése miatt.

Mint ismeretes, pénzbírságot csak jogi személyek kaphatnak, ők is csak az írásos figyelmeztetés figyelmen kívül hagyása esetében.

A magánszemélyek ugyanúgy használhatják anyanyelvüket, mint eddig. A nyelvtörvényt tavaly nyár elején fogadta el a parlament, a végrehajtási rendelkezéseket decemberben hagyta jóvá a kormány.

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2010/01/05/akcioban_a_nyelvrendrseg/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése