2009. november 10., kedd

Újra lesz halálbüntetés: minden készen áll


November 9-i ülésen fogja tárgyalni az orosz Alkotmánybíróság a halálbüntetés kérdését. Oroszországban 1999 óta a halálbüntetésre moratóriumot hirdettek – de elméletileg még mindig érvényben van. A helyzet azóta változott, és ha az összehívott ülés úgy dönt, akkor 2010 januárjától már két ország lehet Európában, ahol gyakorolják a halálbüntetést.

Oroszország is aláírta az emberi jogok európai egyezményét, amelynek a 6. cikkelye a halálbüntetés megszüntetését mondja ki. 1996-ban Borisz Jelcin egy rendeletet hozott, a halálbüntetés fokozatos megszüntetéséről – de erre mégsem került sor, és így a 6. cikkelyt nem tudták ratifikálni. Európa sürgette a kérdés rendezését, és átmeneti megoldásként a Legfelsőbb Bíróság 1999. február 2-án úgy határozott, hogy Oroszországban addig fel lesz függesztve a halálbüntetés gyakorlása, amíg biztosítva nem lesz az esküdtbíróságok zavartalan működése országszerte.

1999-ben Oroszország 89 régiójából csak 9-nek volt esküdtbírósága. Azóta az esküdtbíróságok felálltak mindenhol, kivéve Csecsnyát. Ám 2010 januárjától ott is bevezetik, ami a moratórium megszűnését jelenti.

A helyzet nem olyan egyszerű, ugyanis Oroszország azóta sem írta alá a 6. cikkelyt, tehát elméletben bár ígéretet tett a halálbüntetés megszüntetésére, de arra mégsem kötelezhető. A legújabb felmérések szerint a lakosság 56%-a támogatja a halálbüntetés visszaállítását, ami azért az így is nyögdécselve működő oroszországi demokráciának biztosan nem tenne jót. A halálbüntetés mellett állóknak két fő érve: a súlyos bűntettek magas száma és az, hogy ne az adófizetők fizessék a rablók és gyilkosok ellátását.

Mégis, ha Oroszország nem akarja, hogy kiéleződjön a viszonya az Európai Tanáccsal, akkor mihamarabb el kell törölniük ezt a rendeletet. Medvegyev és Putyin is már utaltak rá, hogy a helyzetet mihamarabb rendezik majd.

Jelenleg Belarusz az egyetlen ország Európában, ahol még mindig alkalmazzák a halálbüntetést, és amely még nem írta alá az európai emberi jogok egyezményét.

http://kitekinto.hu/europa/2009/11/08/ujra_lesz_halalbuntetes_minden_keszen_all

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése