2009. november 14., szombat

Észak- és dél-koreai hadihajók tűzpárbaja a Sárga-tengeren


Észak- és dél-koreai hadihajók tűzpárbajt vívtak a Sárga-tengeren, a kedd reggeli összetűzésnek nem voltak áldozatai a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint. A szöuli védelmi tárca szóvivője megerősítette a tengeri incidens hírét.

A dél-koreai hírügynökség egy meg nem nevezett szöuli kormányforrásra hivatkozva számolt be a tűzpárbajról, amely értesülései szerint a vitatott nyugati tengeri határokon történt. Egy dél-koreai hadihajó nyitott tüzet az észak-koreai haditengerészet egyik hajójára, amely megsértette a vitatott határvonalat, s az északiak viszonozták a tüzet.

A szöuli védelmi tárca képviselője szerint dél-koreai áldozatokról és sebesültekről nem érkezett jelentés. Tájékoztatása szerint a dél-koreai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le a tengeri határvonalat megsértő északi hadihajóra. "Az észak-koreaiak viszonozták a tüzet" - mondta a védelmi tárca képviselője.

A csetepaté abban a vitatott hovatartozású övezetben történt, ahol 1999 és 2002 között halálos áldozatot követelő tengeri incidensek voltak. Észak-Korea nem ismeri el azt az északi határvonalat, amelyet 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszünetben húzott meg egy amerikai tábornok.

http://hvg.hu/vilag/20091110_eszak_korea_del_korea.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése