2009. november 14., szombat

Már nem fenyeget a Vajdaság elszakadása

Csütörtök délután, valamennyivel négy óra után, kézhez kapták Vajdaság statútumjavaslatát és a tartomány hatásköreiről szóló törvényjavaslatot a Szerbiai Képviselőház képviselői. A Szerbiai Szocialista Párt szóvivője szerint pártjának módosításai után már nincs semmiféle utalás a vajdasági statútumban „a szeparatista és szecessziós tevékenységre“.

Tegnap délután, valamennyivel négy óra után, kézhez kapták Vajdaság statútumjavaslatát és a tartomány hatásköreiről szóló törvényjavaslatot a Szerbiai Képviselőház képviselői, mondta el Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője.

Mint megjegyezte, a VMSZ álláspontja nem változott, meg fogják szavazni a javaslatot, hiszen számukra az a legfontosabb, hogy a hatásköröket nem nyirbálták meg az elmúlt időszakban, így Vajdaságnak lesz fejlesztési bankja, egyezményeket köthet, lehet képviselete Brüsszelben, általános iskolák alapítója lehet, valamint további 150 új hatáskörrel rendelkezhet. Ugyanakkor nem tartják különösen fontosnak, hogy Újvidéket fővárosnak, vagy legfőbb közigazgatási központnak fogják-e nevezni.

Az elmúlt napok port kavaró kérdésére válaszolva Pásztor Bálint elmondta, a statútum 10. szakaszának címében az áll, hogy Újvidék Vajdaság Autonóm Tartomány fővárosa, de az alatta lévő szövegben már legfőbb közigazgatási központként definiálják.

Aleksandra Jerkov, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga parlamenti képviselője elégedettségét fejezte ki a fenti címmel kapcsolatban, és bejelentette, amennyiben a továbbiakban nem változik semmi a statútumban, meg fogják szavazni azt.

A dokumentumok támogatását a G17 Plusz is bejelentette. Slavica Đukić-Dejanović, a képviselőház elnöke újból megerősítette, a két jogszabály a jövő hét folyamán kerül napirendre a Szerbiai Képviselőházban.

Már nem fenyeget Vajdaság elszakadása

Đorđe Miličević, a Szerbiai Szocialista Párt szóvivője szerint pártjának módosításai után már nincs semmiféle utalás a vajdasági statútumban „a szeparatista és szecessziós tevékenységre“. Sajtóértekezleten adott nyilatkozatában úgy értékelte, hogy már nincs Vajdaság Köztársaság, sem állam az államban, mert szerinte kidobatták a szövegből azt a részt, amely Vajdaságot közép-európai térségként határozza meg, helyette az áll, hogy Vajdaság elidegeníthetetlen és elválaszthatatlan része Szerbiának.

Megelégedetteséggel állapíthatta meg, hogy Vajdaság nem hozhat törvényeket, nem köthet nemzetközi szerződéseket, nem lesz fővárosa, és nem létesíthet külföldi képviseletet a szerb kormány engedélye nélkül.

A nemzeti demokraták a statútum ellen agitálnak

A Vojislav Koštunica-féle Szerbiai Demokrata Párt folytatja a tiltakozást a vajdasági statútum elfogadásának megakadályozására. A párt szerint ugyanis az alaptörvény ellentétben van az ország alkotmányával, s túl nagy hatáskört szavatol a tartománynak. A nemzeti demokraták Vajdaság elszakadásának a veszélyére figyelmeztetnek folyamatosan.

Eddig már több vajdasági nagyvárosban tartottak tiltakozást, amelyeken a párt aktivistái az alaptörvény ellen érvelve hívták fel a figyelmet a veszélyekre, s a kormányzó Demokrata Párt téves politikájára.

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2009/11/14/mar_nem_fenyeget_a_vajdasag_elszakadasa/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése