2009. november 16., hétfő

Törvénytelen gyerekével ment a pápához, kitüntetést kapott

"Békéért és az emberekért"?

Lukasenko 2009 áprilisában látogatta meg a római pápát Vatikánban. Az orosz sajtó botrányosnak értékelte az akkori látogatást, hiszen a belarusz diktátor nem egyedül ment találkozni XVI. Benedekkel, hanem hozta az örökösének tekintett kisfiát, Kolját.

A dolog pikantériáját az adta, hogy az ötéves Kolja Lukasenko törvénytelen gyereke, tehát ha keresztény erkölcsi normák felől nézzük a kérdést, akkor kihívó dolognak tűnik a legfőbb katolikus egyházi vezetőhöz egy házasságon kívüli gyerekkel érkezni. Lukasenko megtette, sőt a hírek szerint az ötéves Kolja még egy orosz ábécé könyvet is adott a pápának.
A Belta belarusz hírügynökség információi szerint az áprilisi találkozón a két vezető kulturális kérdésekről beszélgetett, illetve egyházi témákról és a katolikus egyház helyzetéről Belaruszban. Belaruszban a lakosság kb. 73-80%-a ortodox, 2%-a protestáns és 13-15%-a vallja magát katolikusnak, így egy viszonylag jelentős, több mint 1 millió fős katolikus bázisa van, tehát Vatikán szempontjából közel sem érdektelen.

A találkozón olyan nemzetközi kérdéseket is megvitatták, mint a nemzetközi béke és az emberiség fejlődése.

Úgy tűnik sikerrel tették, ugyanis néhány napja Belaruszba érkezett Valter Kaszper kardinális, a Pápai tanács keresztény egységért felelős vezetője. A kardinális egy kitüntetést adott át a belarusz diktátornak a Pápától a következő szavak kíséretében – „áldást szeretnék adni az állami tevékenységéért a béke és az emberek nevében” – áll a Belta hírügynökség közleményében. A háttérben valószínűleg az az együttműködési szerződés állhat, amelyet a tárgyalások után 2009 nyarán készítette elő a belarusz fél. A szerződés az Interfax értesülései szerint a Vatikán és Belarusz együttműködését fogja segíteni.

Kérdéses, hogy milyen szempontok alapján értékeli Vatikán az "állami tevékenységet az emberekért", hiszen Lukasenko hatalma nyíltan diktatorikus és autokratikus, egyfajta szocialista-kommunista állammodell felélesztésének tekinthető és "Európa utolsó diktatúrájának" nevezik.

http://kitekinto.hu/europa/2009/11/16/torvenytelen_gyerekevel_ment_a_papahoz_kituntetest_kapott/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése