2009. november 15., vasárnap

Japán lemondana orosz területi követeléseiről


Az orosz-japán békeszerződés megkötéséről előfeltételek nélkül tárgyal Moszkva és Tokió - erről állapodott meg vasárnap Szingapúrban Dmitrij Medvegyev orosz államfő és Hatojama Jukio japán miniszterelnök.
Medvegyev és Hatojama a 21 országot tömörítő Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szingapúri tanácskozása keretében tartottak különmegbeszélést.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a találkozóról beszámolva úgy tájékoztatta a sajtót, hogy azon a békeszerződés megkötésének kérdése mellett az úgynevezett területi kérdés is terítékre került (Japán a Kuril-szigetek négy tagját követeli magának). Az orosz fél támogatja Hatojama és kormánya politikáját, hogy párhuzamosan haladjunk előre minden irányba - mondta Lavrov, emlékeztetve arra, hogy ezt a megközelítést még 2003-ban fogalmazták el, amikor elfogadták a közös orosz-japán akciótervet.

Az orosz külügyminiszter ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az előző években Hatojama elődjei a miniszterelnöki bársonyszékben "a békeszerződésben problematikájában általuk várt előrelépést előfeltételként próbálták előírni különböző területeken - mindenekelőtt a gazdaságban - való haladáshoz. Az új kormánynál nincs ilyen összekapcsolás".

http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/486514

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése