2009. július 7., kedd

Utcai harcok pusztítanak Urumcsiban

Éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el Urumcsiban, Kína ujgurok lakta tartományának fővárosában. A vasárnap kezdődött utcai harcok tovább tartanak, legalább 156-an meghaltak.

Kína Hszingcsiang tartományában továbbra is életveszélyes a helyzet, a fővárosban pedig folyamatos az erőszak. Az ujgur őslakosok és a közelmúltban tömegével bevándorolt kínaiak között szabályos utcai háború dúl, lincselésekkel és az ellenséges közösségek boltjainak pusztításával. A rendőrség helyszíni beszámolók szerint alig képes féken tartani az indulatokat, hiába az erőszakos oszlatások és a tömeges letartóztatások. Kedd éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el Urumcsiban, a 2,3 milliós ujgur-kínai nagyvárosban.

Most a kínaiak támadnak

A vasárnap kezdődött utcai harcok kedden fontos fordulatot vettek. Ezúttal a kínai lakosok támadtak ujgur negyedekre, hogy bosszút álljanak az elmúlt két nap ujgur támadásaiért. Kevés a független riporter a városban, ráadásul a kínai hatóságok korlátozták az internet-forgalmat, így nehéz pontos képet szerezni arról, hogy mi történik Kína legnyugatibb tartományában.

Annyi bizonyos, hogy vasárnap Urumcsi ujgur lakosai tüntettek, állítólag egy játékgyárban kitört verekedés nyomán. A térség muzulmán vallású ujgur őslakossága, és az elmúlt évtizedben nagy tömegben betelepített kínaiak között évtizedek óta feszült a viszony. A vasárnapi ujgur tüntetésnek kínai források szerint sok kínai civil áldozata volt, emigráns ujgur szervezetek szerint viszont a kínai rendőrség gyilkolt halomra tüntető ujgurokat.

Hétfőn már az ujgurok lakta tartomány egyéb városaira is átterjedt az erőszak. Legalább 156 ember meghalt már az utcai zavargásokban, nagyon sokan megsebesültek és mintegy 1500 embert letartóztattak.

Botokkal, késekkel

Beszámolók szerint Urumcsiban kínai és ujgur polgárok is botokkal, vasrudakkal, szögekkel kivert husángokkal, biliárddákókkal, késekkel üldözik egymást az utcákon. Az elszabadult erőszakot a kormány fegyvereseinek beavatkozása eddig alig tudta csillapítani. Beszámolók szerint a megyei párttitkár hiába próbálta kedden egy autó tetejéről hangosbemondóba kiabálva nyugtatni az embereket, a bosszúszomjas kínaiak lehurrogták. A rendőrök ezután könnygázzal igyekeztek oszlatni, kevés sikerrel.


A rendőrség ugyanakkor kedden feloszlatott egy ujgur tüntetést, amin főleg nők vettek részt, akik letartóztatott rokonaik kiszabadítását követelték. Ujgur beszámolók szerint a rendőrök hétfőn válogatás nélkül csuktak le ujgurokat.

A tibetiek mellett az ujgurok is az erősen elnyomott kisebbséghez tartoznak Kínában. Iszlám intézményeik működését nagyon erősen korlátozzák, folyamatos betelepítéssel illetve elköltöztetésükkel csökkentik számarányukat tartományukban. A pekingi kormány szerint ujgur szeparatista terrorcsoportok is működnek a régióban, a tavalyi olimpia előtt erre hivatkozva komoly megtorló intézkedéseket hoztak ujgurok ellen.

http://index.hu/kulfold/2009/07/07/utcai_harcok_pusztitanak_urumcsiban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése