2009. július 31., péntek

DNS-ből csinálhatunk villanykörtét


A Connecticuti Egyetem kutatói lazacok DNS-éből készítettek színváltoztatásra is képes miniatűr világítótesteket. A technológia alapja két különleges festék, ami elnyeli az ultraibolya, illetve a kék fényt, írja a Technology Review.
Gregory Sotzing kémiaprofesszor és társai az Angewandte Chemie szaklapban publikálták felfedezésüket. Különleges technológiájuk lényege két festékanyag, amely lazacok DNS-ét tartalmazza. Az egyik festék elnyeli az ultraibolya fénysugarakat és látható kék fényt bocsát ki, a másik elnyeli az első festék által kibocsátott kék fényt és másmilyen színű fényt bocsát ki.
E második festékanyag által kibocsátott fény színe attól függ, hogy a festék milyen koncentrációban fordul elő a halak DNS-ében - ha a festékanyag arányát 1,33 százalékról 10 százalékra emeljük, a kibocsátott fehér szín sokkal melegebb, barátságosabb árnyalatú lesz - ideális esetben a festékanyag molekuláinak 2-10 nanométer távolságban kell lenniük egymáshoz képest.

Sotzing professzor közlése szerint a DNS roppantul erős polimer, az akrilnál ötvenszer erősebb, valamint a DNS-szálak gyakorlatilag úgy orientálják a festékanyag molekuláit, hogy a leghatékonyabb energiaáramlás történhessen meg az anyagban. A technológia jelenleg LEDekkel működik - a halak DNS-ét nanoszálakba illesztik, amelyekkel beborítják az ultraibolya LEDeket -, de a későbbiekben számíthatunk majd arra is, hogy otthonunkban halak DNS-ével világító villanykörtéink lesznek.

http://hvg.hu/Tudomany/20090724_lazac_dns_villanykorte_led.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése