2009. július 2., csütörtök

Hatvan év után oltottak el egy parázsló kínai szénmezőt


Közel 60 év után sikerült eloltani Kínában egy föld alatti bányatüzet, amely a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található szénmezőkön több mint 900 ezer négyzetméteres területet emésztett fel.

Az autonóm terület szénbányászatért felelős hivatalának csütörtökön kiadott beszámolója szerint az évtizedek óta égő tüzeket az illegális kitermelés és szén öngyulladásai okozták.
Évente mintegy 1,88 millió tonna szén égett el az évtizedek óta parázsló tűzben a 142 millió tonna kiváló minőségű szenet rejtő Tielieko szénmezőn - mondta el Caj Csung-jung, a tartományi bányatűzoltósági hivatal vezető mérnöke.

Az Urumcsitól 100 kilométerre délnyugatra található bányában 2004-ben kezdték meg a tűz oltását. A központi és a tartomány kormányzat által biztosított 89 millió jüanból (2,5 milliárd forintból) átfogó tervet dolgoztak ki, amelynek keretében kutakat fúrtak, vizet juttattak a szénrétegbe és földdel zárták el az égést biztosító oxigén útját.

A tűzoltók sikerét bizonyítja, hogy ismét fű nő a hőhatás miatt terméketlenné vált 1,1 millió négyzetméteres területen.
A lappangva égő, parázsló tüzek hatalmas mennyiségű mérgező gázt, többek között szénmonoxidot és kéndioxidot termelnek. A vezető mérnök szerint a tartományban található hasonló tüzeket 2015-ig szeretnék eloltani.

Hszincsiang tartomány 2200 milliárd tonna szénvagyonnal rendelkezik, azaz a jelenleg ismert kínai szénkészletek 40 százaléka ezen a területen található.

A távol-keleti országban a folyamatosan parázsló bányatüzekben évente több mint 10 millió tonna szén ég el.

http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/428078

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése