2009. július 7., kedd

Esélyként kell tekinteni az EU bővítésére a brit külügyminiszter szerint


Esélyként, nem veszélyként kell tekinteni az Európai Unió bővítésére - hangsúlyozta a brit külügyminiszter egy osztrák napilap szombati számában megjelent cikkében. A júniusi európai parlamenti választás eredménye egyértelművé tette, hogy nagy kihívást jelent az érdektelenség és elutasítás, amit sokan az Európai Unióval szemben tanúsítanak - írta David Miliband a Der Standard hasábjain. Az EU legfontosabb XXI. századi kihívásai közé tartozik az ellátás biztonságát megteremtő közös energiapolitika és az, hogy tiszta és egyértelmű hangon szólaljon meg külpolitikai kérdésekben.

Az Európai Unió bővítésével szembeni ellenállás növekedése veszélybe sodorja a lehetőséget, hogy az EU békét és jólétet teremtsen külső határai mentén. Az uniónak be kell tartania Törökországnak és a nyugat-balkáni országoknak a csatlakozással kapcsolatban tett ígéretét, amennyiben teljesülnek a feltételek - hangsúlyozta a brit diplomácia vezetője.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításai szerint 2017-ben Törökország érheti el a világon a második legnagyobb gazdasági növekedést. Emellett az ország egyre fontosabb tranzitútvonala az energiahordozók szállításának. Ezért Törökország nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelent az EU számára - fejtette ki.

Az EU-nak növelnie kell külpolitikai cselekvőképességét, ehhez megfelelő erőforrásokat kell rendelkezésre bocsátani. A tagállamoknak összesen kétmillió katona áll rendelkezésére, de ennek a létszámnak továbbra is csak öt százaléka mozgósítható azonnal. Továbbra is akadályokba ütközik az EU-nak legfontosabb partnereivel, mindenekelőtt a NATO-val való hatékony együttműködése - írta a brit külügyminiszter.

Az uniónak mindemellett javítania kell képességét, hogy a nagy politikai kihívásokra stratégiai válaszokat fogalmazzon meg. Ilyen kérdés például, hogy mekkora nyomást gyakoroljon Iránra vagy az, hogy miként működjön együtt Oroszországgal saját értékei megőrzése mellett - írta David Miliband.

http://www.mti.hu/eu/cikk/398567/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése