2009. július 7., kedd

Allah szuperhősei megmentik a világot


Haladnak a 99 munkálatai, ami egy olyan képregény lesz, amiben amerikai-kuvaiti gyártmányú szuperhősök küzdenek a Közel-Keleten az igazságért. Az alkotást a DC Comics és a Teshkeel Media közösen adja ki várhatóan egy éven belül. A szuperhősök Allah égisze alatt vívják majd háborújukat.

Egyes hangok árulóknak titulálják a DC Comicsot, ők viszont Barack Obama beszédére hivatkozva rajzolnak elit alakulatot, hogy legyőzzék a gonoszt az arab régiókban. Az amerikai-kuvaiti koprodukcióban imádkoznak a szereplők, így népszerűsítik a vallást a fiatalok körében.

A világ megmentői között csadoros szupernők, tolószékes Kurt Cobain-alteregók és diplomás UNESCO-dolgozók is sorakoznak, de hogy igazán abszurd, mondhatni már-már szürreális legyen a dolog, a projekt és egyben a csapat neve a The 99, ami Allah azonos számú tulajdonságából jött össze. Évi egymillió példányt nyomnak majd a füzetekből, és online is megvásárolható a produktum.

2006-ban felgyújtottak pár épületet, és nemzetközi, főleg médiabotrány robbant ki a Mohamed prófétát ábrázoló dán karikatúra miatt [1], most egyelőre nincs szó ilyesmiről. Tudniillik a rajzokat az egyik legnagyobb amerikai képregénygyártó cég, és egy kuvaiti kompánia közösen dobja piacra, főképp az arab világban. Az alkotás fogadtatása kétesélyes. Egyes fórumokon leárulózzák a DC Comicsot, míg a regény magát egy arab liberálissal promózza. A hivatalos honlapon [2] megtekinthető videón egy férfi a The 99-ből olvas fel a fiának, majd rövid értekezést tart arról, hogy ma már más világban élünk.

Egy olyanban, ahol repülők száguldanak ikertornyokba. A készítők szerint az átlag arab-felfogás mégsem szélsőséges és kapitalizmus ellenes (legalábbis Kuvaitban biztos nem). "Precedens nélküli az ilyen jellegű kommunikáció a kultúrák között" – mondta Paul Levitz, a DC Comics igazgatója, aki szentül hisz abban, hogy ezzel kicsit integrálják a vallásilag megosztott népeket. Szerinte a képregénynek külön létjogosultságot ad Obama kairói beszéde: "Amerika és az iszlám nem egymást kizáró fogalmak, és nem kell versengeniük. Ellenkezőleg, vannak érintkezési pontjaik, és számos alapelvük megegyezik: az igazságosság és a fejlődés, a tolerancia és minden emberi lény méltósága."

Reklám á la iszlám

Az ördögi erőkkel már 23 szuperhős akar küzdeni, és a csapat folyamatosan bővül. A képregény ugyanis még nincs kész, de megjelenését mindenképpen egy éven belülre ígérik a készítők. S hogy milyen karakterek mentek át eddig a világmegváltók castingján? Dr. Ramzi Razem pszichológus, történész, UNESCO-tisztviselő, aki már gyerekkorában is csodás drágakövekről álmodott. Felnőttként megtörtént vele a fantasztikum, találkozott a mágikus erejű kövekkel. John Weller családja meghalt, mikor egy részeg autóssal karamboloztak. Tolószékbe került, és sokáig nem tudta feldolgozni a történteket, de aztán felfedezte különleges képességét.

A képregény erős vallási beütéssel bír, hiszen egyes szereplők nyilvánosan olvasgatják a Koránt és imádkoznak. A kiadvány egy kis burkolt marketing az Iszlámnak, mert a képregény-olvasó generáció tagjai már inkább csak tradícióból muzulmánok. De most kedvenc karakterüket az ima segíti a világmegváltásban.

http://index.hu/kultur/klassz/2009/07/06/allah_szuperhosei_megmentik_a_vilagot/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése